artikel

Fürst Pückler- ijs

Horeca

Het bekendste Duitse ijsgerecht, de Furst-Pücklerbombe, draagt de naam van een Duitse prins die altijd in geldnood zat: Hermann Ludwig, vorst van Puckler-Muskau (1785-1871). Deze kwam in 1811 bij het overlijden van zijn vader in het bezit van het kleine vorstendom Muskau.13000 inwoners telde het landje slechts, maar toch stond het bekend om zijn bierbrouwerijen en pottenbakkerijen. Hermann Ludwig had in zijn dagen enige faam als tuinarchitect en … als fijnproever.Volgens een bron kocht een banketbakker in Cottbus de toestemming om een ijscreatie naar hem te noemen, maar de meeste bronnen melden dat een banketbakker, ene Schulz, het dessert bedacht voor een feest op zijn slot Muskau.

Fürst Pückler- ijs

Na de eerste val van Napoleon trekt Hermann Ludwig samen met de geallieerden in april 1814 Parijs binnen. In het gevolg van de Russische tsaar en de koning van Pruisen reist hij naar Engeland en hij raakt er in de ban van de reusachtige Engelse tuinen. Terug op Muskau gaat hij meteen aan de slag om zijn landgoed van 550 vierkante kilometer in een onmetelijk landschapspark om te toveren.Deze plannen kosten een vermogen. Daarom gaat hij op zoek naar een rijke vrouw. Hij vindt een gedroomde partner in ene Lucie gravin van Pappenheim.

Enkele jaren later is ook haar fortuin in het landschapsproject verdwenen.Als het koppel in 1826 aan de grond zit, komt Lucie op een geweldig idee. Voor de vorm zullen zij scheiden. Daardoor krijgt Puckler de vrijheid om in Engeland naar een rijke erfgename op zoek te gaan. Afgesproken wordt dat ze op Muskau na een nieuw huwelijk van Puckler een menage a trois zullen organiseren. Drie jaar lang schuimt Puckler Britse adellijke kringen af, naar een nieuwe bron van inkomsten.

Maar de Britse adel is gewaarschuwd voor deze excentrieke Duitser, die talloze schandalen veroorzaakte. Doordat zijn naam voor Engelsen moeilijk is uit te spreken, krijgt hij de bijnaam Prince Pickle, Prins Augurk. De rijke erfgename wordt echter niet gevonden. Vijf jaar later zijn de schulden van Muskau zo astronomisch hoog, dat Puckler na lang aarzelen zijn immense landgoed van de hand doet. Koper is prins Frederik der Nederlanden.Twintig jaar voor zijn dood laat hij zijn begraafplaats aanleggen: een piramide van aarde, volledig door water omringd, een tumuluseiland in een meer. In 1871 wordt hij in dit graf bijgezet.

Recept

Ingrediënten
kersenlikeur (marasquin)
100 g makarons
5 dl slagroom
2 eetlepels poedersuiker
3 à 4 eetlepels aardbeienpuree
2 eetlepels chocolade

Bereiding
Verkruimel makarons en dompel in de kersenlikeur. Klop slagroom met de poedersuiker stijf en verdeel het mengsel in drie gelijk porties. Vermeng de eerste portie met aardbeienpuree, de tweede met 2 cl kersenlikeur, de derde met chocolade.
Verdeel het makaronkruim over de drie porties. Neem een afsluitbare vorm en breng de porties als volgt aan: onderaan de aardbeien, vervolgens de kersenlikeur en bovenaan de chocolade. Sluit de vorm af en plaats het mengsel 24 uur in de diepvrieskast.

Reageer op dit artikel