artikel

Gambas al ajillo

Horeca

Gambas al ajillo, ofwel Knoflookgarnalen, behoren tot de klassiekers van de Spaanse tapas. De bereiding ervan geeft maar weinig ruimte tot variatie zonder afbreuk te doen aan de smaak. Ook als ‘starter’ is dit een ideaal gerecht.Gebruik voor het gerecht een goede, smakelijke olijfolie. Bij voorkeur een extra virgin olijfolie die een lage zuurgraad heeft.Het gerecht dient zeer heet opgediend te worden in een 1-persoons ondiepe, voorverwarmde aardewerk casseroles met deksel. De olie moet nog ‘pruttelen’ als het gerecht op tafel komt! Lekker met knapperig (Spaans) brood.

Gambas al ajillo

Ingrediënten voor 4 tot 6 personen:
225 g kleine garnalen, gepeld
zeezout
6 cl extra virgin olijfolie
3 teentjes knoflook
1 klein blaadje laurier
1 gedroogde rode chilipeper
15 ml fijngehakte peterselie

Bereidingswijze:
Bestrooi de garnalen aan beide kanten met zout. Laat ze even bij kamertemperatuur staan.Meng olie, grof gehakte knoflook, laurier en een stukje chilipeper van 2,5 cm in een kleine pan (of aardewerken casserole) en sauteer bij matige warmte. Voeg de garnalen toe en fruit deze al roerend gedurende circa 2 minuten. Bestrooi ze daarna met peterselie en dien ze direct op.

Reageer op dit artikel