artikel

Gazpacho

Horeca

Gazpacho is een traditionele koude soep. Eentje die de hartstocht opwekt, zeggen de Andalusiërs. Andalusiërs zijn de meesters van de gazpacho. Elke regio in Andalusië heeft een kenmerkende stijl. De rode gazpacho is daarvan veruit de bekendste. Oorspronkelijk is gazpacho een armeluismaal, voedzaam en verfrissend tegelijk.

Gazpacho

De tegenwoordige gazpacho’s zijn aanzienlijk verfijndere gerechten. Een voorbeeld daarvan is Gazpacho de Cilantro, een koriandergazpacho.

Ingrediënten voor 1 liter
6 tenen knoflook
1 kleine ui
1 komkommer (circa 15 cm)
1 middelgrote groene paprika
100 g gehakte koriander
3 cl gehakte peterselie
4,5 ml zout
4 sneden witbrood zonder korst
12 cl extra virgin olijfolie
3 cl sherryazijn
3 cl wijnazijn
5 dl water
9 cl fijngehakte kropsla

Bereiding
Pureer de knoflook met de ui, komkommer (geschild), paprika (gehakt en zonder zaadlijst), koriander, peterselie en het zout tot er geen stukjes meer te zien zijn. Week het brood en knijp het uit. Voeg stukjes van het geweekte brood toe aan de puree en druppel er vervolgens de olie bij. Voeg dan de beide soorten azijn en 2,5 dl water toe.

Roer nu de rest van het water erdoor. Proef de soep en voeg naar smaak eventueel nog wat zout en azijn toe. Roer er als laatste de fijngehakte kropsla door. Laat de soep goed afkoelen.Dien de soep ijskoud op, eventueel met een ijsblokje, in koude aardewerken soepkommen.

Reageer op dit artikel