artikel

Geen spijt van De Nederlanden

Horeca

Carole Hulsebos (43) exploiteert viersterrenhotel Vondel in Amsterdam. Afgelopen zomer nam ze restaurant De Nederlanden in Vreeland aan de Vecht over. Ze pendelt nu dagelijks een paar keer heen en weer tussen Amsterdam en Vreeland.

Geen spijt van De Nederlanden

‘Ja, alles was naar wens, ondanks dat het een moeilijk jaar was. Nou ja, moeilijk. Als ik naar Vondel kijk, kan ik niet op m’n stoel blijven zitten. Ik moet achter de business aan. Niet dat we de percentages niet halen, zeker wel, maar het is niet meer zo’n hausse. Ik heb steeds vaker te maken met kortetermijnreserveringen. Ik verkoop minder vaak nee. De druk is minder, maar echt zenuwachtig wordt ik daar niet van hoor. Vondel staat écht wel positief in de boeken, dat is niet minder dan andere jaren. Ik heb ook goede verwachtingen voor 2003. Vooral van het Holland Festival verwacht ik veel. Dat het Rijksmuseum tijdelijk sluit lijkt me niet zo’n ramp. Het blijft open om de Nachtwacht te bekijken. Nou, daar komen de mensen toch voor?

Ik maak best lange dagen. Ik begin ’s ochtends in Amsterdam en zak dan af naar het zuiden, zoals ik dat noem. Ik rijd twee of drie keer per dag op en neer naar De Nederlanden in Vreeland. ’s Morgens het hotel en ’s middags en ’s avonds het restaurant. Ik ben wel eens moe, maar ik vind het heerlijk. Ik heb geen moment spijt gehad van die overname. We hebben het best aardig op de rit. De Nederlanden heeft in de Lekker-gids nog nooit zo’n goede beoordeling gehad als dit jaar. Wat ze schreven over instructies aan de bediening, dat klopt wel. Dat heb ik gedaan. Vergeet niet dat we hier helemaal opnieuw begonnen zijn na het vertrek van Jan de Wit. Mensen in zo’n nieuw team moeten aan elkaar wennen. (Lekker adviseerde aan de bediening duidelijk te maken dat ze gasten netjes uitgeleide moeten doen, red).

Maar ik ben heel positief. Oude gasten blijven komen, terwijl ik ook nieuwsgierige nieuwe gasten over de vloer krijg. Zaterdag had ik 70 couverts, ik mag niet klagen. Onze chef Erik de Boer gaat ook lekker. Ik ben nu een paar maanden bezig in De Nederlanden, en als de boel in elkaar was gezakt dan had ik aanzienlijk minder vrolijk geklonken.

Het valt me op hoe veel meer contact ik heb met de gasten in De Nederlanden. In Vondel is het allemaal wat afstandelijker. In een hotel werkt het ook anders natuurlijk. We hebben in De Nederlanden ook hotelkamers, daarvan kan de bezetting beter. Ik werk eraan.Begin volgend jaar gaan we verbouwen. Ik heb verschillende binnenhuisarchitecten voorstellen laten doen en daar kies ik uit.

Met Jan de Wit heb ik af en toe contact via e-mail. Hij zit in Zuid-Frankrijk. Wat hij precies van plan is weet ik niet, maar het gerucht gaat dat hij iets gaat opzetten in de buurt van St. Tropez.In januari komt het oordeel van Michelin. Ik heb de hoofdinspecteur gesproken, uitgelegd wie ik ben, dat Erik hier kookt. Als we een van de twee sterren kunnen houden, ben ik een gelukkig mens. Dan gaat de vlag uit en is er champagne.’

Reageer op dit artikel