artikel

Genoeglijk roken

Horeca

Roken in een Finse Kota hut. Het is de oplossing van Rogier Goessens van Herberg Moeder de Gans in Teuven. In Finland staan die hutten langs de kant van de weg als een picknickstopplaats voor passerende reizigers. Het is in Finland koud, dat moet dus wel een goede hut zijn, dacht Goessens.

Genoeglijk roken

Op het eerste gezicht lijkt de hut van Goessens een intratuin-tuinhuisje, maar schijn bedriegt. In het midden zit een groot open vuur met afzuiging. ‘Wij hebben er sfeervolle verlichting en een stereoinstallatie met MP3 speler ingebouwd.’ Goessens stelt dat hij achteraf gezien deze investering meer dan dubbel en dik heeft terugverdiend. Zin rookhut maakt veel mond op mond reclame los. En: ‘Omdat de hut maar 9,5 vierkante meter groot is kun je hem ook nog eens zonder bouwvergunning neerzetten.’

Kijk, dat vind ik nu mooi. Een pragmatische oplossing voor een probleem waar iedereen de laatste maanden alleen maar sikkeneurig van leek te worden. Ik heb het dan over de uitbaters van De Kachel die de eerste boete aan hun broek kregen en daarna met de dood zouden worden bedreigd door de antirooklobby. Ik heb het ook over Koninklijke Horeca Nederland dat – een publiek geheim – erg in de maag zit met het eigen functioneren rondom het rookverbod. Ga er maar aanstaan: twee groeperingen binnen het eigen ledenbestand waarvan de één voor en de ander tegen het rookverbod is. KHN wijdde er deze week weer een extra strategiedagje aan.

Laten we dat sikkeneurige nu eens weghalen. Ik vergaap me bijvoorbeeld ook aan de rookruimte van Le Steak in Bennekom. De rooklounge telt 10 3-zits banken. Ze zien er uit alsof je er meteen in wilt neerploffen. Deze lounge wordt vanaf 21.30 uur omgetoverd tot afgesloten rookruimte. Wendy van Heusden: ‘Onze gasten gaan hier tussen de dinergangen door even roken en na het dessert trekken velen zich terug samen met hun niet rokende gasten in onze sfeervolle rooklounge, want dan kunnen ze toch hun sigaretje of sigaar roken onder het genot van een heerlijk kopje koffie en eventueel likeurtje of cognacje.’ In Le Steak wil zelfs ik – een niet-roker maar met aanleg voor het genotsmiddel sigaar – een rokertje opsteken.

Nog een tip. De rookruimte van de Prins Taveerne in Den Haag. Ik citeer Richard Stoop: ‘Deze rookruimte is gelegen in een klassieke ruimte in een historisch pand uit 1630 op het Noordeinde. Vlakbij het Koninklijk paleis waar vroeger de koetsiers wachtten op passagiers van en naar de koning. Rokers worden niet weggestopt maar in een schitterend aan de straat grenzende ruimte met klassiek hoge glas in lood ramen en een schitterend hoog plafond met balken. Verder is de ruimte zowel vanuit de bar als direct vanaf de straat bereikbaar.’ Ja Richard, daar willen we ook naartoe.

Geloof me, het rookverbod bestaat niet alleen uit sikkeneurige verhalen. Er zijn ondernemers die een mooie ruimte hebben willen en kunnen inrichten. Ze staan op een rijtje met foto’s en al op www.missethoreca.nl/rookruimte. Dat is maar één klikje weg naar een stukje inspiratie.

Peter Garstenveld, hoofdredacteur Misset Horeca

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Andere columns van Peter Garstenveld:

Reageer op dit artikel