artikel

Gesmoorde tarentaal met witwortelpuree

Horeca

De tarentaal, onze parelhoen, is inheems in Zuidelijk Afrika. Hij wordt ook wel de wilde kip van Afrika genoemd. Pastinaak is een groente die, nadat hij enigszins in het vergeetboek was geraakt, langzaam maar zeker herontdekt wordt in Europa.

Gesmoorde tarentaal met witwortelpuree

Terecht, want deze zoetige wortel kan op allerlei manieren en in veel gerechten worden toegepast. In Zuid-Afrika is hij ook bekend en wordt hij onder meer gebruikt voor de Witwortelpuree die bij de gesmoorde parelhoen wordt geserveerd.

Ingrediënten voor de Gesmoorde Tarentaal:
1 parelhoen
peper en zout
koriander, kruidnagel, nootmuskaat
bloem
50 ml olie
125 g gerookt ontbijtspek
1 ui
1 knoflookteentje
80 g rozijnen
1 laurierblaadje
5 jeneverbessen
250 ml gevogelte- of kippenbouillon
50 ml azijn

Snijd het parelhoen in porties en bestrooi deze met zout, gemalen peper, gemalen koriander, gemalen kruidnagel en geraspte nootmuskaat; haal ze vervolgens door de bloem. Braad de parelhoenstukken aan in de olie en doe ze in een goed sluitende ovenschotel.

Doe het fijn gesneden spek en de gesnipperde ui in en braadpan en bak ze tot ze gaar zijn. Voeg de fijngedrukte knoflook, rozijnen, laurierblad, gekneusde jeneverbessen, bouillon en azijn toe en breng het geheel aan de kook. Giet dit over de parelhoenstukken. Plaats de ovenschotel goed afgesloten in een oven van 160?C en gaar de parelhoenstukken circa 1,5 uur, totdat het vlees zacht is.

Witwortelpuree:
1 kg pastinaak
50 g boter
100 ml room
zout, peper, nootmuskaat

Schil de pastinaken, snijd ze aan stukken en kook deze gaar in ruim water met wat zout. Giet het water af en puree de pastinaak met de boter en de room tot een gladde puree. Breng op smaak met zout peper en nootmuskaat.

Reageer op dit artikel