artikel

Geuzen

Horeca

Dwars door Nederland zijn we gereden om de koplopers van deze top 100 te bezoeken. Van Woubrugge naar Brunssum, van Echt naar Giekerk via Emmer-Compascuum. Geen onplezierige taak. Een prachtige snackbranche trekt dan aan het oog voorbij.

Geuzen

Overigens is ‘snack’ in deze context een verkeerd gekozen woord. De koplopers in de Cafetaria Top 100 gaan met succes de concurrentie aan met de avondmaaltijd binnenshuis. Ze doen het met mooie menu’s, oog voor vers, investeren in kwaliteit en snelle service met een glimlach. We hebben het allemaal gezien, lekkere maaltijden op een bord en toch ook nog altijd die feestelijke frites in een puntzak, een lust voor het oog. Erg knap ook hoe de toppers op beperkte vierkante meters cafetaria alles, maar dan ook echt alles, weten te halen uit hun marktgebied. Geen centimeter in hun zaak is ondoordacht. Hun concurrenten, de supermarkten, hebben daarbij het nakijken. Geen wonder. Die richten zich niet altijd meer op hun gasten maar op hun aandeelhouders. Ze zullen er binnenkort de rekening voor betalen. Vast en zeker.

Nee, een geuzenbranche is het, de cafetariasector: vol strijdlust en onterecht te vaak ondergewaardeerd en in de verdediging. We hebben zoveel, zo leuke en hardwerkende trotse mensen mogen ontmoeten. Dat maakte het tot een feest.

Eigenlijk zit er aan deze top 100 maar één nadeel. We wonen niet met zijn allen in Brunssum en moeten het dus zonder de zelfgemaakte snacks van Boumans doen. Een hard gelag, een leven zonder de Boumans-bamibal.

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Snackkoerier

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Reageer op dit artikel