artikel

Glorie van jaren twintig terug in Américain

Horeca

Café Américain van het American Hotel in Amsterdam gaat na een verbouwing terug naar de gloriedagen van de jaren twintig en dertig. Het uit 1902 stammende grand café, in het belangrijkste art nouveau-gebouw van Amsterdam, is deze zomer in oude luister hersteld.
Lees hier het verhaal over dit roemruchte bedrijf…

Glorie van jaren twintig terug in Américain

Met het terugbrengen van het café in de originele jaren twintig stijl met zijn art deco-uitstraling moet Amsterdam zijn ‘huiskamer’ terugkrijgen, zegt algemeen directeur Martin Lindelauf. Een plek waar artiesten en schrijvers weer terugkomen. ‘Waar je vrouwelijk schoon kunt ontmoeten en waar je ongestoord uren een krant kunt lezen’, aldus de huidige eigenaar Sjoerd Dijkstra, die dertig jaar leestafelklant was in het Américain.

Op de huidige plek aan het Leidseplein opende al in 1882 het eerste Hotel American. Zo genoemd omdat het was ontworpen zoals de hotels in de Verenigde Staten in die tijd, met veranda’s en hoge plafonds. Met de bouw pal naast de Amsterdamse Stadsschouwburg ging het American de andere Europese steden achterna. Overal verrezen luxe hotels naast de uitgaanscentra, met als bekendste voorbeeld het Sacher Hotel naast de Opera in Wenen.

Twintig jaar later kwam het gebouw al onder de slopershamer en verrees het ‘nieuwe’ Hotel American, een van de weinige Jugendstil-panden in de hoofdstad. Het aanpalende grand café werd frequent bezocht door artiesten, schrijvers, intellectuelen en kunstenaars. In het oude hotel kwam Multatuli nog eens langs, in recenter tijden was Harry Mulisch er te gast. In de afgelopen honderd jaar gebeurde er van alles. Rapper MC Hammer ging er op de vuist en een Engelse toerist werd er vermoord.

Het viersterrenhotel en het café waren een tijd eigendom van het Amerikaanse Intercontinental, maar afgelopen maart kwam het American weer in Nederlandse handen. De koper was de Eden Hotel Group, het familiebedrijf van Dijkstra dat zeven hotels in de Nederlandse binnensteden exploiteert. Het hotel en het café waren onder de leiding van Intercontinental te veel veramerikaniseerd, vindt de hotelier.

Dijkstra: ‘Het is wijs om zo’n hotel in Nederlandse handen te hebben. Een dj in het weekeinde past niet bij de uitstraling van het Américain. Bij een dergelijk café hoort elke dag live muziek.’ Bij andere hoteliers was er wel wat kinnesinne toen Eden het karakteristieke hotel overnam. ‘Ze vonden het een oude zooi. Nou, ik ben blij dat we die oude zooi konden kopen.’

Ondanks het oproepen van het nostalgisch gevoel van vroeger, zal het interieur volgens de nieuwe eigenaren niet oubollig zijn. ‘Het café krijgt moderne trends, met verschillende designstoelen’, zegt Lindelauf, wiens vader nog kelner is geweest in het American Hotel. ‘Het is modern en functioneel.’

Tijdens de renovatie van het monumentale café zijn de drie wandschilderingen van Katharina Petruccio schoongemaakt en geconserveerd tegen rook en stof. De schilderingen zijn nog afkomstig uit het eerdere Hotel American. De glas-in-lood-ramen kregen een glazen bescherming en ook de art nouveau-lampen en klok kregen een opknapbeurt. Aan de buitenkant zullen dit najaar herstelwerkzaamheden plaatsvinden en worden scheuren gedicht.

Het gerenoveerde Américain richt zich niet alleen op de gegoede burgerij en oude dametjes die zonder veel herrie aan een kop thee willen nippen. Ook jongeren zijn welkom, mits ze van een combo en kroonluchters houden. ‘We willen niet tot de exclusieve top behoren’, aldus Lindelauf. ‘Dan stuit je te veel mensen tegen de borst.’ Alleen de fontein op het plein voor het hotel, als sluitstuk van de glorie van weleer, werkt nog niet. ‘De gemeente Amsterdam had beloofd dat die vanaf 1 juli weer zou gaan spuiten.’

Reageer op dit artikel