artikel

Goed aspergeseizoen verwacht

Horeca

Volgens kenners wordt het dit jaar een prima seizoen voor de Nederlandse asperge. Naar verwachting zijn asperges van de koude grond in de derde week van april volop verkrijgbaar. Ook zal de opbrengst wellicht iets hoger zijn dan voorgaande jaren, waardoor de prijs licht kan dalen.

Goed aspergeseizoen verwacht

De kasproductie kwam wat laat op gang. Vanwege de zachte winter stierven de planten vorig jaar namelijk pas laat af. ‘Aspergeplanten hebben een vaste periode rust nodig voor ze zich weer opnieuw kunnen ontwikkelen. Om deze reden waren de kasasperges wat later dit jaar’, zegt Lei Spreeuwenberg van de Stichting Afzetbevordering Asperges in Venlo.

Asperges uit de koude grond hebben daar volgens Spreeuwenberg geen last van; de natuur reguleert zichzelf. ‘Alles is afhankelijk van het weer: met warm weer schieten de asperges binnen twee tot drie dagen de grond uit. Veel regen is echter nadelig voor de groei. De afgelopen periode was het droog en warm, dat is dus gunstig.’

Zoals het er nu naar uitziet is de kwaliteit van de asperge goed, meent Spreeuwenberg. ‘Misschien kan de prijs zelfs wel wat lager uitvallen dan anders vanwege het grotere aantal planten dat zich dit jaar in de grond bevindt.’Het seizoen duurt tot 24 juni.

Reageer op dit artikel