artikel

Grondstoffen

Horeca

Gebruikten ze vroeger ‘van alles en nog wat’ bij de bereiding van bier, inmiddels zijn de grondstoffen wettelijk beperkt en vastgelegd. De belangrijkste ingrediënten zijn water, granen, suiker, hop en gist.

Grondstoffen

Een glaasje bier bestaat voor ruim negentig procent uit water terwijl voor het maken van één liter bier er minstens zes à zeven liter water nodig is. Daaruit volgt direct het belang van kwalitatief hoogwaardig water. Het is overigens niet zo dat één bepaalde kwaliteit water optimaal is voor alle typen bier. Zo is zacht water smakelijker voor de lichte bieren (zoals pilsener) en hard, kalkhoudend water beter voor de zwaardere typen.

Granen

De graangewassen gerst, tarwe, rijst en maïs leveren het zetmeel en de eiwitten. Gerst vormt hierbij het belangrijkste graanproduct. De gerst moet over de hele aar een gelijke korrelgrootte hebben inclusief een laag eiwitgehalte, omdat eiwitten niet vergistbaar zijn. Tarwe wordt voornamelijk toegepast in tarwebier. Het gebruik van rijst geeft het bier een vrij droge smaak, waardoor de hopsmaak beter tot zijn recht komt. Maïs geeft het bier zijn zachte smaak en heldere kleur.

Suiker

Suikers als kristal, dextrose en glucose ondersteunen de vergisting. Tevens kunnen deze een gedeelte van de gerstemout vervangen.

Hop

Hop is één van de oudste en belangrijkste ingrediënten in het bier. Het is dé smaakmaker en het maakt het bier houdbaar. De in de hopvrucht aanwezige kliertjes bevatten het hopbitter (lupuline) in vele variëteiten, elk met eigen kwaliteiten.

Gist

Gist is een ééncellig overal bewegend schimmelplantje. Bij de bierbereiding zijn er twee soorten (cultuur)gisten: boven- en ondergist. Bovengist drijft tijdens het gisten als een dikke koek boven op de vloeistof. Ondergist zakt daarentegen naar de bodem. Ook zijn er wilde gisten.

Gist is hét geheim van de bierbrouwer: zonder gist is er geen bier.

Reageer op dit artikel