artikel

Grotere behuizing om aan de vraag te kunnen voldoen

Horeca

Ep de Graaf weet het zeker: ‘Kip heeft toekomst. Het is een veelzijdig product waar je alle kanten mee uit kunt. En het vlees is natuurlijk ook uitermate geschikt om er snacks van te maken’, zegt de directeur van Ep de Graaf/Food Today in het Veluwse Putten.

Grotere behuizing om aan de vraag te kunnen voldoen

Het hoofd van De Graaf loopt om. Het bedrijf, waarin naast hemzelf zijn vrouw, dochter, zoon en schoonzoon de scepter zwaaien, staat aan de vooravond van een verhuizing. De huidige locatie is te klein om aan de vraag te kunnen voldoen. ‘In de nieuwbouw draaien we nu op proef. We willen in het nieuwe productiepand pas echt van start als alles op en top in orde is. Met minder nemen wij geen genoegen.’

De Puttense producent is in staat om in de nieuwe fabriek per uur vele duizenden kilo’s kipvlees te verwerken. De kippen zijn afkomstig van een pluimveeslachterij in Stroe, eveneens op de Veluwe. Fileren doet het bedrijf op mechanische wijze zelf. Het vlees vindt vervolgens gasverpakt of vacuümgetrokken zijn weg naar het retailsegment in hoofdzakelijk Nederland, Ierland, Engeland en Duitsland.

Maar een kip brengt veel meer op dan filet alleen. Pootjes en vleugeltjes bijvoorbeeld, die Ep de Graaf/Food Today vergezeld van een eigen, specifieke kruidenmelange levert aan ondermeer fastfoodoutlets in de Amsterdam Arena. ‘Ook voor de bakmachines waarin de producten daar hun eindbereiding krijgen, hebben wij gezorgd’, zegt De Graaf. ‘We bieden dus een volledig pakket.’

Het bedrijf heeft bovendien nauwe relaties met Oost-Europa. Zo zijn onder meer Rusland en Oekraïne een bloeiend afzetkanaal van gemalen kippenvlees dat van de botjes wordt geschraapt. De Graaf: ‘Dit is gigantisch mooi vlees. We exporteren het hoofdzakelijk naar het voormalige Oostblok waar het als een soort filet Americain wordt gebruikt. Maar ook in de rest van Europa blijkt er meer en meer markt voor.’ Het geschraapte vlees wordt overigens niet verwerkt in kant-en-klare snacks zoals kipkroketten of frikandellen. Althans, nóg niet.

‘Misschien in de toekomst’, zegt De Graaf aarzelend. ‘Het is er tot dusver niet van gekomen. We zijn een familiebedrijf dat graag alles in eigen hand houdt en opteert voor zo kort mogelijke lijnen. Onze onderneming maakt al jaren een enorme groei door. Wil je je op een nieuw segment storten, dan moet je daar tijd voor hebben. Of iemand moet zich aandienen die dat voor je wil en kan regelen en waarin je geloof hebt. Maar we hebben nog niemand gevonden.’

Dus geen snacks? Niets van waar! Het gedeelte Food Today dat in de naamvoering prijkt, dateert uit 1998. Toen startte Ep de Graaf ook een speciale productielijn voor Halal snacks. Hij zag in de Nederlandse en Duitse Moslimgemeenschap een gat in de markt. Voor verwerking tot ‘zuivere’ frikandellen en hamburgers betrekt hij kippen van een halal slachterij in Zevenhuizen.

‘Zowel de slacht als de verwerking heeft inmiddels veel vertrouwen gekregen’, vertelt De Graaf. ‘Er vinden geen dagelijkse controles meer plaats, maar slechts steekproefsgewijs. Onze onderneming heeft met een respectvolle benadering van halal het vertrouwen kunnen winnen. Daarbij komt ook dat wij ons enkel en alleen bezig houden met het verwerken van kip.’ Hoeveel hall snacks het bedrijf, diepgevroren en voornamelijk onder private label, afzet, wil de directeur niet zeggen. ‘Hou het er maar op dat het er veel zijn.’

Ep de Graaf ziet de toekomst van het product kip vol vertrouwen tegemoet. ‘Als het maar een kip met een dikke borst is’, lacht hij. ‘Bovendien is kip gezond. En het vlees wordt hier voortdurend bacteriologisch onderzocht.’ Minder positief is hij over de situatie van de Nederlandse kippenfokkers en -slachterijen. ‘Zij krijgen het vanwege milieueisen in Nederland steeds moeilijker. Van een kip kun je ongeveer 65 procent gebruiken voor menselijke consumptie. De rest werd voorheen verwerkt tot veevoer. Dat bracht dus geld op. Maar dat mag niet meer. Er moet nu worden betaald om het te laten vernietigen.

De concurrentiepositie ten opzichte van kippenfarms in ondermeer Thailand en Brazilië, waar de overheid veel minder strenge eisen hanteert, staat zodoende onder druk. Dat gaat mij aan het hart. Ook moet ik er trouwens niet aan denken dat onze onderneming op termijn de kippen uit die landen importeert. Dat is allemaal bevroren handel. Wij gaan voor vers, van bedrijven die we kennen. Voor ons is contante kwaliteit heel belangrijk,’ aldus De Graaf.

Reageer op dit artikel