artikel

Gulden verdwijnt, euro verschijnt

Horeca

Ben Ruwiel van Kwalitaria Waardhuizen in Amstelveen is er mee bezig, met de komst van de euro. Niet omdat hij er angst voor heeft, of omdat er nog zo veel te regelen is, maar als stukje vermaak voor zijn gasten. En om de plantenbak voor zijn bedrijf op te fleuren.

Gulden verdwijnt, euro verschijnt

Ruwiel heeft in een plantenbak voor zijn bedrijf een bord liggen waarop de gulden verdwijnt en de euro verschijnt. ‘Ja, ik moet iedere week een tegeltje omdraaien, dan is na 52 weken de gulden omgewisseld voor de euro. Het laatste tegeltje draai ik op 1 januari om en dan is ook de nieuwe munt er’, vertelt de cafetariahouder.
De plantenbak was Ben altijd een doorn in het oog. ‘De gemeente deed er eigenlijk weinig aan, planten gingen dood, het zag er niét uit. Toen ben ik maar eens gaan vragen of ik er zelf iets mee kon doen. Dat mocht. Eerst stond er nog een boom in het midden. Ik heb het muurtje van de bak en de boom laten staan, groen tafeltje om de boom met witte lijnen, kuipstoelen uit het oude Ajaxstadion op de rand van het muurtje, had ik een leuk terrasje. Dat was in 1997. Ajax-speler John van ’t Schip heeft mijn ‘stadion’ toen nog geopend.

Klauwen met geld
Ruwiel heeft er daarna een soort themabak van gemaakt: ‘Met de Kerst stond er een winterlandschap in, met Pasen en Pinksteren hadden we iets anders’. Het werd hem allemaal iets te bewerkelijk en te kostbaar. ’Het kostte klauwen met geld, en iedere keer iets anders verzinnen werd ook niet makkelijker’. Hij zocht naar een actie die wat langer mee zou gaan. ‘Nu zijn we lekker een jaar bezig met een actie, en het kost ook niet zoveel’.
Zelf ziet Ben Ruwiel de overgang van gulden naar euro met vertrouwen tegemoet. ‘Er zijn geen automaten of betaaltelefoon in de zaak die omgebouwd moeten worden, ik heb alleen een andere kassa nodig. De prijzen heb ik nu ook al overal in euro’s erbij staan’.

Reageer op dit artikel