artikel

‘Haaienvinnensoep gevaarlijk

Horeca

BANGKOK – Deskundigen zeggen dat de grote populariteit van haaienvinnensoep een ernstig gevaar voor de gezondheid betekent. In een dinsdag gepubliceerd rapport van de internationale milieuorganisatie Wild Aid stellen ze dat de soep, die gegeten wordt over de hele wereld, gevaarlijke niveaus kwik bevat.

‘Haaienvinnensoep gevaarlijk

Haaienvinnen die in Thailand te koop zijn, bleken 42 maal de maximaal voor menselijke consumptie toegestane hoeveelheid kwik te bevatten.

Vervuiling
‘De meeste vinnen die wij in Bangkok vonden, zijn afkomstig uit Hongkong, dat ook exporteert naar San Francisco, Londen en overal waar er een Chinatown is’, zei Wild Aid mede-directeur Gastler. De kwik in haaien, die aan de top van de voedselketen staan en daardoor niet-afbreekbare stoffen uit hun voedsel ophopen in hun lichaam, wordt veroorzaakt door vervuiling van de zeeën.
Wild Aid zegt dat er ieder jaar maar vijftien tot 25 aanvallen van haaien op mensen worden gerapporteerd. Gezien de vervuiling van de vinnen blijken de haaien dood veel gevaarlijker voor de mens te zijn dan levend.

Chemicaliën
Behalve vervuild met kwik ontdekte Wild Aid dat de vinnen ook waren opgepompt met nog niet nader geïdentificeerde chemicaliën. Dat gebeurt om de vinnen groter te maken en daarmee de prijs op te drijven. Volgens Wild Aid wijst dat er op dat het aantal grotere haaien in de Aziatische wateren aan het afnemen is.
In Hongkong zijn de vinnen al getest. Ook toen werd de kwikvervuiling aangetoond. Australië en Nieuw-Zeeland hebben daarom gewaarschuwd dat zwangere vrouwen geen haaienvinnen moeten nuttigen, benadrukte Gastler.

Reageer op dit artikel