artikel

Haarscheur

Horeca

De politieke spanning rondom het rookverbod neemt toe. Spanning die bij de cafés al langer heerst. Minister Ab Klink van Volksgezondheid ondervindt steeds meer tegendruk van collega’s om iets te doen voor de noodleidende cafés als gevolg van het rookverbod.

Haarscheur

Klink krijgt in de Tweede Kamer te maken met een politieke meerderheid die de minister willen dwingen het rookverbod voor kleine cafés te versoepelen. Zelfs uit zijn eigen partij, de CDA, wordt de druk opgevoerd.

CDA-Kamerlid Ciska Joldersma meldt in het Algemeen Dagblad dat de CDA voorstander blijft van het algehele rookverbod in de horeca, moet voegt er direct aan toe dat ze signalen ontvangt dat vooral kleine cafés last hebben van de invoering. ‘We willen precies weten wat de knelpunten zijn. Daarna zullen we kijken of er iets moet gebeuren’. Het lijkt een eerst haarscheur te zijn in de steun van de CDA in haar standvastige minister ten aanzien van het rookverbod.

Resolutie

Klink hoeft niet lang te wachten op het antwoord. Zaterdag 8 november volgt tijdens het CDA-congres in Utrecht een stemming om serieus te kijken naar een overgangsregeling voor kleine cafés. De CDA-fractie in de Tweede Kamer en het partijbestuur steunen de resolutie, zover is al bekend.

Belangrijke vraag om te beantwoorden is wat de definitie van een klein cafés is. Het gaat hierbij om cafés met een maximale oppervlakte van 100 vierkante meter. Bij dit type cafés kan niet worden gegeten, meldt het AD. Het gaat dus om het Belgische model. Bij onze zuiderburen vindt er een typescheiding plaats op basis van drank- en eetomzet. Deze scheiding bepaalt of er gerookt of niet gerookt mag worden.

Reageer op dit artikel