artikel

HACCP maakt bier lekkerder

Horeca

Het duurt weken om van hop, mout en water een goed bier te brouwen. Toch kan het eindresultaat in een paar seconden worden verknald als de tapinstallatie niet deugt. Vuile leidingen, smerig spoelwater en vette glazen draaien een prima pils zo de nek om.

HACCP maakt bier lekkerder

Stappenplan naar het lekkerste biertje

  • 1) Reinig iedere vier weken de bierleidingen in het bedrijf.
  • 2) Zet in de tussentijd aan het einde van iedere dag de bierleidingen onder water. Bij Grolsch wordt momenteel een volautomatisch reinigingssysteem van Ecolab getest dat automatisch de vervuiling in de leidingen meet en deze op vastgestelde tijdstippen reinigt of onder water zet.
  • 3) Zet bij voorkeur de leiding onder water voor een nieuw fust wordt aangekoppeld. Voordelen: schone leiding en geen aantapverlies.
  • 4) Hygiëne is belangrijk. Maak de tapkop dagelijks schoon en dompel deze af en toe onder in soda. Lekbladen en afvoer moeten dagelijks met soda worden gereinigd om biervliegjes en bierslijm geen kans te geven.
  • 5) Voor zaken met een beperkte pilsomzet, zoals eetcafés en restaurants, is een gekoelde vatenkast ideaal. De bierleiding is gekoeld, kort en dun (4 mm). De druk van het bier werkt zo deels zelfreinigend.
  • 6) Zijn zowel fusten als leidingen ongekoeld, dan is een hogere reinigingsfrequentie nodig. Smaaktesten hebben uitgewezen dat pils, getapt onder deze omstandigheden, al na twee weken anders gaat smaken.
Reageer op dit artikel