artikel

Hakenkruizen

Horeca

De vloer van de garderobe van Opéra Garnier in Parijs is ingelegd met hakenkruizen. Mijn oog viel er op en ik vond het mooi. Daar heb ik trouwens wel een minuutje over moeten nadenken.

Hakenkruizen

‘De Opéra Garnier is in 1861 ontworpen door Charles Garnier en geopend op 5 januari 1875’ lees ik op Wikipedia. Dat gebouw stond er dus al lang voordat Hitler de hakenkruizen tot symbool maakte van alles wat we verwerpelijk vinden. Voor pakweg de jaren ’30 van de vorige eeuw stond het hakenkruis, een zonnesymbool, namelijk in een lange traditie. ‘De swastika komt al voor op vroeg-Christelijke graftomben in de catacomben bij Rome, op Griekse en Romeinse mozaïekvloeren uit de Oudheid en op houten klompen van Noorse Vikingen uit de vroege Middeleeuwen’, lees ik wederom op Wikipedia. Vooral dat stuk van die klompen vind ik erg mooi. Daar zal Garnier niet aan hebben gerefereerd.

Hoe dan ook, diep respect heb ik voor de man of vrouw die na de Tweede Wereldoorlog besloot om de hakenkruizen niet de vloer van de garderobe te beitelen. Hij of zij heeft ervoor gekozen om tweeduizend jaar geschiedenis niet te laten knechten door de pakweg vijftien vreselijke en ellendige jaren van 1930 tot 1945. Een verzetsdaad van na de oorlog!

Traditie, daar draait het in deze om. Overigens een kernbegrip uit de horeca. Een echt café is pas een café als het een geschiedenis met zich meedraagt. Een echt restaurant is ook pas een restaurant als de jaren voor zich spreken. En de Hema is rookworst.

Daarom mislukken ook al die hippe tenten. Ze grijpen de waan van de dag en de volgende generatie vindt het al weer helemaal niks. Zonde van de tijd en de moeite. Zonde om al die jonge ondernemers daar op stuk te zien lopen. Ze kijken te weinig in de achteruitkijkspiegel. Toch is dat ook de essentie van het behalen van je rijbewijs.

Soms heb je te veel traditie. Café Schiller uit Aalten – oerkroeg noemen ze zichzelf – bestaat in 2009 driehonderd jaar. De uitbaters vonden het leuk om er een groot feest omheen te bouwen en hebben er een geschiedenisstudent opgezet. Die was zo goed at hij verwijzingen naar de kroeg vond, verder dan drie eeuwen terug. Geen nood, ze vieren het feestje daar in Aalten desondanks.

Peter Garstenveld, Hoofdredacteur Misset Horeca

peter.garstenveld@reedbusiness.nl

Eerder verschenen columns:

Reageer op dit artikel