artikel

Hang the dj?

Horeca

The Smiths zongen treiterend ‘Hang the dj’ in hun nummer Panic. De reden voor het opruiende zinnetje? ‘Because the music he’s playing says nothing to me about my life.’ Het is de andere kant opgegaan; de discjockey werd niet gehangen aan de hoogste boom, maar groeide uit tót de hoogste boom. Mateloos populair, sfeerbepalend en vaak omzetgenerator. Entertainment X-tra stelt telkens een dj centraal. Als trendsetter of -watcher stellen we zijn of haar mening zeer op prijs. Deze keer de ondanks zijn respectabele leeftijd (41) altijd weer innovatieve dj en partyorganisator Joost van Bellen, houseman van het eerste uur (Roxy, Amsterdam) en mede daarom lid van de Eregalerij van de Nederlandse Popmuziek.

Hang the dj?

Je hebt onlangs live de danceversie van het klassieke meesterwerk de Matthäus Passion gedaan, hoe was dat?!‘
Het was een geweldig project om te doen. Het heeft wel zeer wisselende kritieken opgeleverd. Van fantastisch tot een uiterst kritische recensie in NRC Handelsblad. Geschreven door een man die de laatste lp van Cuby & the Blizzards het beste op muziekgebied vindt. Een schande voor het NRC dat ze zo’n verslaggever sturen en het dan ook nog op de voorpagina zetten. Maar volgend jaar doen we de Matthäus Passion weer.’

Telkens maar weer nieuwe projecten, nu ook weer het veelbelovende RAUW, wat kun je daar over vertellen?
Het is een klein concept. En eigenlijk is het serieuze dj’en niet meer het belangrijkste. De perfecte overgangen tijdens het mixen zijn ondergeschikt. RAUW staat voor ongepolijst en ook voor punk. Het op een rebelse manier brengen van muziek. Die varieert van Gary Glitter tot Felix da Housecat tot Guns ’n Roses.’

Terwijl je met de organisatie Meubelstukken ook nog eens veel tijd kwijt bent aan je meest succesvolle concept, Speedfreax!
Daarmee zijn we groot geworden in Now & Wow in Rotterdam, maar helaas is die club dichtgegaan. Daarom zijn we noodgedwongen on tour gegaan, met onder meer feesten in Amsterdam en Den Haag. We zijn van plan om in de zomer ook een strandversie te doen in Bloemendaal. Daarna zijn waarschijnlijk Groningen, Utrecht en Arnhem aan de beurt.’

En met Meubelstukken doe je ook nog eens het Oud Hollandsch Acid Feest en Fucque les balles. Staan er nog meer nieuwe dingen op stapel?‘
Back to Brooklyn, met garagehouse, een concept voor in eerste instantie honderd man. Hoewel ik overigens niet geloof in de trend van de kleinere party’s. Het nadeel is dat je er weinig geld mee kunt verdienen en dat je minder aansprekende dj’s aan kunt trekken. Verder ga ik Wereld Aids Nacht in Amsterdam organiseren, vanwege de problematiek op het gebied van aids en seksueel overdraagbare aandoeningen. Ik verwacht daarbij een grote inzet van de horeca. Tenslotte worden daar de meeste contacten gelegd voor een avondje seks. Dit evenement wordt georganiseerd door de Nachtwacht.’

Tja, want jij maakt ook deel uit van die groep die het nachtleven van Amsterdam een stuk spannender moet maken…‘
Ja, en dat kost veel tijd, maar ik wou dat ik er meer aan kon doen.’

Zoveel diversiteit en zoveel vernieuwing, omschrijf jezelf en je muziekstijl eens?‘
Het is onmogelijk mij in een hokje te stoppen.’

Reageer op dit artikel