artikel

Heerlense Sylvian kookt als de beste

Horeca

Het winnen van de award was het resultaat van een boeiende wedstrijd onder auspiciën van ’t Struyskommitee, organisator van ’t Preuvenemint in Maastricht.

Heerlense Sylvian kookt als de beste

De kookwedstrijd vond plaats in het Maastrichtse restaurant Manjefiek, zelf deelnemer aan ’t Preuvenemint. ’t Struyskommitee wil met deze wedstrijd een bijdrage leveren aan het culinair-technisch onderwijs in de directe regio. Het hoopt zo het onderwijs op diverse niveaus te kunnen stimuleren in een periode waarin de aanwas van professioneel opgeleid horecapersoneel stagneert.‘

Stimulans
Zeebaarsfilet in een kalfsjus met kleine zuidvruchten op een bedje van gesauteerde venkel met in rozet geschikte aardappel en een garnituur van tomaatjes casiocas.’ Zo luidde de beschrijving van het winnende hoofdgerecht van Sylvian van Elmbt. Praktijkdocent koken Frans Christiaans: ‘Een terechte winnaar. Dit meisje is elke vrije minuut bezig met koken. Het is een goede stimulans voor haar toekomst.’
Deelnemers aan de wedstrijd waren de Hotelschool Hasselt, Gilde Opleiding, afdeling horeca, in Sittard en Venlo, de Hoge Hotelschool Maastricht, het Vrij Technisch Instituut Voeding Toerisme Ter Hercke in Herk-de-Stad en het Arcus College in Heerlen, afdeling horeca.
Elke finalist kookte voor zes personen een hoofdschotel. Collega’s van de deelnemers serveerden de gerechten en de bijpassende wijnen uit. Deze activiteit werd echter niet bij de beoordeling betrokken.
De wedstrijd, die binnen de scholen werd gecommuniceerd, oogstte veel enthousiasme. Binnen het winnende Arcus College was bijvoorbeeld een interne competitie nodig om een afgevaardigde voor de finale aan te duiden. Eigenaars van restaurants in de regio fungeerden daarbij als juryleden. De volledige uitslag: 1. Arcus College; 2. Gilde Opleiding; 3. Hotelschool Hasselt; 4.Hoge Hotelschool Maastricht; 5.Instituut Voeding Toerisme Ter Hercke.

Trofee
Voor de winnende opleiding stelt ’t Struyskommitee een wisseltrofee beschikbaar. De opleiding die drie achtereenvolgende jaren of in totaal vier jaren de eersteprijswinnaar heeft geleverd, wordt eigenaar van de beker.’
t Struyskommitee stelt daarnaast jaarlijks oorkondes en een aantal prijzen beschikbaar voor de hoogst geklasseerde finalisten: een eerste prijs van ƒ7500,-, een tweede prijs van ƒ5000,- en een derde prijs van ƒ2500,-. Alle deelnemers ontvangen bovendien een certificaat.

Reageer op dit artikel