artikel

Hemkade verder als discotheek

Horeca

Vier maanden nadat er twee doden vielen door drugsgebruik, opent De Hemkade in Zaandam opnieuw zijn deuren. Dit keer als discotheek. Extra beveiliging en EHBO moeten het verblijf voor de gasten veiliger maken. Naast de vaste zaterdagavond wil de onderneming ook geld gaan verdienen met zaalverhuur voor feesten en presentaties.

Hemkade verder als discotheek

Ben Moens, eigenaar van danshal De Hemkade in Zaandam, kondigde het al aan in dit blad. Zijn zaak zou weer opengaan, maar dan niet als verhuurlocatie. Et voilà, De Hemkade opent 30 maart zijn deuren als reguliere discotheek. Met een proeftijd van een jaar.Nadat twee stappers overleden na drugsgebruik op een houseparty in de Zaanse danshal, sloot burgemeester Vreeman de zaak. De vervolgens door de burgervader voorgestelde openingstijden, van 20.00 tot 02.00 uur, werden door de exploitanten weggehoond. Want De Hemkade moet het hebben van de kleine uurtjes.

Na gerechtelijk gekissebis kwamen vader Ben en zoon Ivar Moens met de gemeente overeen dat ze dezelfde openingstijden krijgen als de overige horeca in Zaanstad. ‘Op ons is nu ook de 4-6 regeling van toepassing’, legt Ivar Moens uit. ‘Na vieren mag niemand meer binnen en om zes uur moet iedereen buiten zijn. Als belangrijkste voorwaarde staat in de overeenkomst ‘De Hemkade faciliteert geen evenementen, waarbij een verhoogde kans op gebruik van partydrugs is’.

Q-dance
Partyorganisator Q-dance is partner geworden en gaat op zaterdagavond voor de programmering zorgen. ‘Die avond krijgt een vast karakter met de naam Q-base’, aldus Moens. ‘Maar we zorgen iedere week voor een verrassingselement en een ander thema. Dat kan zijn dat er ineens een bekende dj draait, of dat we een live-act hebben. Maar het randentertainment, zoals decor, drankjes en goodies, hoort daar ook bij.’ De zaterdag is voorlopig ook de enige exploitatiedag van De Hemkade. Maar Moens is bezig met een voor De Hemkade nog onontgonnen terrein, de zakelijke markt. ‘We willen bedrijfsfeesten, productpresentaties en dergelijke zaken gaan organiseren. Zo kunnen we van maandag tot en met vrijdag ook wat verdienen.’ Behalve al deze veranderingen komt er achter het podium in het voormalige fabrieksgebouw ook nog een loungeruimte.

De Zaanse danshal (capaciteit 3000 personen) heeft extra veiligheidsmaatregelen genomen. Zo is er op elke 750 bezoekers één EHBO’er, en één beveiligingsbeambte op 150 stappers. Ook wordt een pasjessysteem ingevoerd. Al deze maatregelen moeten excessen met vechtpartijen of drugs voorkomen. Moens is niet bang dat het weer misgaat. ‘We krijgen nu ander publiek binnen. Of we weer dicht moeten als er opnieuw sprake is van overlast? Daar heeft de burgemeester zich niet over uitgelaten.’

Reageer op dit artikel