artikel

Herrie in de keuken!

Horeca

Herrie in de keuken!

Herrie in de keuken!

Naar het tv-programma van Herman den Blijker

120 pagina’s, gebonden, 20 x 26 cm, geheel in kleur

Prijs : € 19,90

Bestellen>>>

“Wat doe je als televisiezender RTL 5 je vraagt om een reddingsboei te zijn voor op drift geraakte restaurants? In het diepe springen en er wat van maken. Want het televisieprogramma Herrie In De Keuken bood mij niet alleen de kans om onderhoudende televisie te maken. Ik kon ook een groot publiek echte kwaliteit voorschotelen. Eten is voor mij leven. Waarom je tijd verdoen met een bord inteeltparkiet als je je tanden ook in een gezonde Mechelse koekoek kunt zetten? Met dit boek doen we het televisieprogramma nog eens dik over. De kwaliteit van het vlees spettert de pagina’s af, je kunt bijna je haren kammen in de glanzende ogen van de verse kabeljauw. Zulke producten leg ik graag op het bord. Ik ben blij dat ik dankzij Herrie meer mensen heb kunnen overhalen om hetzelfde te doen.” – Herman den Blijker

Boekrecensie Misset Horeca:

Herrie in boekvorm

Op televisie is het programma Herrie in de keuken van RTL5 uitgegroeid tot een kijkcijferhit. In het gelijknamige boek dat onlangs verscheen, is de sfeer die hoofdrolspeler en topkok Herman den Blijker neerzet nogmaals te beleven.

Geen echt kookboek maar een documentaire-achtig culinaire publicatie die sterk de sfeer oproept van het gelijknamige televisieprogramma. Zo is Herrie in de keuken! te typeren. Voor wie het programma niet kent: in een aflevering is te zien hoe in een week tijd Den Blijker noodlijdende restaurants uit het slop probeert te helpen.

Net als op tv is duidelijk het taalgebruik van Den Blijker te herkennen. Knap opgetekend door auteur Jaap van Rijn. Als extraatje is zelfs een heel hoofdstuk aan zogenaamde ‘Herrietaal’ gewijd. Met begrippen als ‘ouwe servet’ (droog stuk vlees) en ‘winkel’ (restaurant). Verder is ook de kookstijl van Den Blijker met een voorliefde voor verse en pure (ambachtelijke) producten en eenvoudige bereidingswijzen te herkennen. Niet alleen een aantal in het televisieprogramma bezochte restaurants worden in Den Blijkers woorden neergezet, maar ook komen een aantal producten en leveranciers in beeld. Verder zijn er recepten opgenomen van de Rotterdamse topkok waarmee de door hem bezochte restaurants aan de slag zijn gegaan. Deze drie elementen vormen de rode draad in het boek.

In de lay out van het boek is veel zwart gebruikt. Het levert een aparte vormgeving op die niet bij iedereen in de smaak zal vallen. Ook het papier is wat grof en oogt daarom minder mooi.

Een publicatie die zeker in de smaak valt bij fans van Den Blijker die nogmaals de sfeer van het programma willen herbeleven.

Reageer op dit artikel