artikel

Het woord thee

Horeca

Thee komt oorspronkelijk uit China. Thee heet daar ‘cha’. In sommige landen gebruikt men de term cha, chai of iets dat daar op lijkt. In andere landen is het tea, tee of thee geworden.

Het woord thee

Taalkundigen zeggen dat het woord onderhevig is aan de route die thee via karavanen over land heeft gevoerd. Perzië, Turkije en Rusland kregen thee via karavanen over land aangevoerd. Portugezen, Nederlanders en ook Engelsen voerden de thee over zee aan. In de Chinese provincie die zij als uitvalshaven gebruikten, werd gesproken over ‘te’, niet over cha. De ‘te’ in Engelse literatuur als tay omschreven – werd uitgesproken zoals wij ‘thee’ uitspreken.

Theeliefhebbers zullen dus waar ter wereld ze zich ook bevinden maar weinig moeite hebben om hun favoriete drank te bemachtigen.

Reageer op dit artikel