artikel

Hevige concurrentie in wellnessland

Horeca

In Wellnessland is een hevige concurrentiestrijd ontstaan. Naast de nieuwe grootschalige wellnessbedrijven, komen ook de kleine centra op zoals de Japans georiënteerde spa Ryokan in Zutphen en de Boerderij Spa Nutter.

Hevige concurrentie in wellnessland

De bestaande saunabedrijven, die zich inmiddels hebben omgedoopt tot wellnesscentra, lijken links en rechts te worden ingehaald door nieuwe, voornamelijk grote bedrijven. Die bieden een keur aan beautybehandelingen, massages, baden en veel verschillende sauna’s; van zoutwaterbaden tot de dubbeldeks sauna.

‘Het heeft niets meer met sauna te maken, maar is puur vermaak’, stelt Andre Visch van HealthSpa Ryokan De Bronsbergen bij Zutphen.

Terwijl de dertien leden van de Thermen & Beauty Group Nederland de nieuwe ontwikkelingen vooral over zich heen laten komen, schieten met name de grote saunabedrijven als paddestoelen uit de grond.

Naast de al langer bestaande wellnessbedrijven (Bleiswijk, Schiedam en Lelystad) die tussen de driehonderd en soms wel achthonderd gasten kunnen herbergen, zijn daar Bussloo en deze week Epe bijgekomen. Het plan voor een ‘XXL-sauna’, waar dagelijks ruim 1200 gasten worden vermaakt, is in een vergevorderd stadium in Hoofddorp.

Wim van Santvoort van Thermae Son in Son en Breugel – onderdeel van de Thermen Beauty Group – verwacht dat er de komende jaren klappen vallen, vooral in de driehoek Epe, Lelystad en Bussloo, waar drie grote saunabedrijven hevig met elkaar concurreren.

‘De een pakt het personeel van de ander af. Dat kan ook niet anders, want waar haal je zo snel een grote groep mensen vandaan die opgeleid is om beautybehandelingen en massages te geven?’, aldus Van Santvoort. Hij wil zich met zijn bedrijf onderscheiden met kwaliteit en persoonlijke benadering. ‘Het is de Brabantse gemoedelijkheid.’

Tussen het geweld van de grote bedrijven zoeken de ‘kleintjes’, zoals Ryokan en de Spa Boerderij Nutter de diepte op in sfeer, behandeling en beleving. ‘Bij ons is het eigenlijk kuren. Wij zijn een gezondheidscentrum dat met een oosterse visie verschillende programma’s integreert met de saunacultuur uit het oosten. Zo willen we bij onze gasten lichaam en geest in balans brengen en ze niet blootstellen aan allerlei prikkelingen die je in die grote bedrijven wel continu hebt’, vertelt Visch.

De Boerderij Spa in Nutter is een concept van Jeroen Drabbe en zijn compagnon Bart Houthakkers. Zij willen in elke provincie een Boerderij Spa neerzetten en kiezen ook voor de holistische benadering: lichaam en geest in balans brengen. ‘Wij hebben dit idee opgepakt omdat het in Nederland ontbrak aan echte wellness’, aldus Drabbe. Wellness staat voor activiteiten, voorzieningen en producten die kunnen bijdragen tot de verhoging van het lichamelijk welbevinden.

‘Bij de bestaande saunabedrijven gaat het vooral om functionele behandelingen; je lekker voelen. Dat doen wij niet. Hier worden behandelingen gegeven die de huid zuivert en voedt.’

Daarvoor lieten Drabbe en eigenaresse Marinka Steggink van de boerderijspa in Nutter zich inspireren door de Oostenrijkse kuurcultuur. De traditionele Finse sauna heeft plaatsgemaakt voor onder meer een ruimte met een oven waarin zuurdesembrood wordt gebakken. ‘De enzymen die daarbij vrijkomen zijn goed voor de luchtwegen.’

Verder is er ook een klei- en kruidenoven waarin takken van de zilverspar en coniferen voor de weldaad moeten zorgen.

Eigenaar Gert van der Steen van de Veluwse Bron heeft dan wel een saunabedrijf van 27 voetbalvelden groot, hij zegt het aantal bezoekers beperkt te willen houden, al weet hij nog geen maximum. Van de Steen zegt in zijn toekomstplannen al rekening te houden met de kuurtrend die zich lijkt te ontwikkelen, waarin het ‘saunaatje pikken’ plaatsmaakt voor het zuiveren en reinigen van het lichaam.

Reageer op dit artikel