artikel

Hoe bestrijd ik virussen en hackers?

Horeca

Virussen en hackers kunnen veel ellende veroorzaken. Hoe wapen ik me tegen dit digitale gespuis? Door optimaal gebruik te maken van de beveiligingsmogelijkheden. Doe voor advies desnoods een beroep op een helpdesk. Dat kan gratis.

Hoe bestrijd ik virussen en hackers?

De grootste bron van computerongemakken is het gebrek aan aandacht voor veiligheidsaspecten. Begin daarom met beveiligen binnen uw bedrijf. Hieronder een paar tips:

 • Wachtwoorden
  Laat inlogcodes en wachtwoorden nooit rondslingeren. Registreer ze en berg ze veilig op.
 • Fysieke veiligheid
  Zorg dat niemand zomaar uw horecabedrijf binnenkan en dat belangrijke computersystemen en data zich achter slot en grendel bevinden.
 • Betrokkenheid personeel
  Wijs personeel op de gevaren van onveilig surfen op het web. Betrek ze bij het opstellen van een veiligheidsplan.
 • Software
  Gebruik nooit ongeautoriseerde of illegale programmatuur. De verleiding is groot, de kans op een lek eveneens.

Virussen
U kunt virussen en hackers succesvol bestrijden. De meeste virussen zitten verstopt in een bijlage van een e-mail. Vaak te herkennen aan het achtervoegsel .doc.exe of .exe.bat. Gooi bijlagen met zulke verdachten benamingen direct weg zonder ze te openen.

Tip nummer één tegen virussen is het installeren van een virusscanner. Een antivirusprogramma als McAfee (www.mcafee.com) of F-Secure (www.f-secure.com) kost ongeveer 50 euro en biedt prima mogelijkheden om het merendeel van de virussen buiten de deur te houden.

Ga voor gerichte vragen over virussen naar www.virushelp.nl. Stel een vraag en per e-mail u ontvangt antwoord. De dienst is gratis. Meld u tevens aan bij www.virusalert.nl. Verschijnt er een nieuw virus, dan verstuurt virusalert.nl direct een waarschuwing per e-mail. Ga naar www.virusscan.nl.nu om direct online een viruscontrole uit te voeren.

Firewall
Voorkom het binnendringen van ongewenst bezoek van buitenaf door het installeren van een firewall. Voorbeelden van personal firewalls zijn BlackIce, Tiny Personal Firewall, en ZoneAlarm. Een firewall kost tussen de 40 en 75 euro.

Nog meer tips tegen hackers:

 • Laat net als in uw huis of in uw auto geen waardevolle spullen in het zicht liggen. Bewaar alles wat belangrijk is in bestanden met een wachtwoord. Maak kopieën en bewaar die op een veilige plaats.
 • Schakel een deskundige in om te kijken of de poorten van uw computer open staan. Het zijn er ruim 65 duizend! Een deskundige weet welke poorten wel of niet mogen openstaan.
 • Zet ‘bestands- en printerdeling’ in Windows uit. Deze optie, bedoeld om in een bedrijfsnetwerk van dezelfde bestanden en printapparatuur gebruik te maken, wordt door een hacker benut om binnen te komen. Zo zet u deze optie uit: start -> instellingen -> configuratiescherm -> netwerk; en daar de bestands- en printerindeling verwijderen.
 • Laat niet iedereen binnen. Het is mogelijk dat u via e-mail of software een zogeheten Trojaans paard binnenkrijgt: een programma dat zich in een verborgen hoek van uw computer nestelt en communiceert met de buitenwereld.

Creditcard

Gebruik uw creditcard alleen op beveiligde websites. Deze zijn te herkennen aan een webadres dat begint met ‘https://’. De ‘s’ staat voor secure, veilig.

Reageer op dit artikel