artikel

Hoe goedkoop is stroom nu?

Horeca

Goedkope stroom is hot. Maar hoe groot zijn de voordelen, wat zijn de risico’s? U bespaart er al snel €1200,- per jaar mee. Besef wel dat voorlopig alleen de grotere afnemers hun stroom op de vrije markt mogen inkopen. De risico’s vallen mee. Er zitten wel kleine adders onder het gras.

Hoe goedkoop is stroom nu?

Sinds 1 januari 2002 mogen de wat grotere bedrijven elektriciteit op de vrije markt inkopen. Het gaat naar schatting om tien procent van alle horecabedrijven. Per 1 oktober 2003 verandert dat. Dan kunnen alle bedrijven vrij inkopen.

Welke bedrijven mogen nu al vrij inkopen? Als u een van de volgende drie vragen met ‘ja’ kunt beantwoorden, bent u vrij. 1. Is uw totale jaarverbruik meer dan 120.000 kWh? 2. Is uw ‘aansluitwaarde’ (neem dit begrip gewoon voor kennisgeving aan) meer dan driemaal 80 Ampère? 3. Krijgt u iedere maand een volledig gespecificeerde rekening? Ga ten behoeve van vraag 3 na of het werkelijke maandelijkse verbruik op de nota staat en maandelijks met u wordt afgerekend.

Zit u net boven de grens, dan scheelt dit circa €1.200 per jaar. Bent u niet vrij dan is er nog een andere mogelijkheid. U kunt net als iedere andere Nederlander overstappen op groene stroom. Dit scheelt u €300 tot €500 per jaar. Volgend jaar bestaat de kans dat dit voordeel wegvalt door het afschaffen van de ecotaxvrijstelling voor groene stroom.

Verbruik
Hoe gaat een en ander nu in zijn werk? De stroomkosten bestaan uit drie hoofdonderdelen: de levering (kWh), het transport en de energiebelasting (ecotaks). U kunt alleen onderhandelen over de levering ofwel de stroom (kWh-prijs).

Welk deel van uw totale nota beïnvloedbaar is, hangt af van het verbruik. Hoe groter het verbruik, hoe groter dat percentage, hoe groter dus ook de korting. Dit komt doordat grootverbruikers relatief gezien minder ecotaks betalen. Tot 10.000 kWh betalen ze 6,01 eurocent per kWh, van 10.000 tot 50.000 kWh betalen ze twee eurocent per kWh en zo loopt dat verder af tot nul bij meer dan tien miljoen kWh. Grootverbruikers betalen dus vooral voor de stroom die ze geleverd krijgen en profiteren daardoor meer van de korting.

20 Aanbieders
De stroommarkt kent zeker 20 aanbieders die allemaal met ‘aantrekkelijke kortingen’ schermen. Hoe weegt u deze aanbiedingen tegen elkaar af? Bedenk ten eerste dat het kortingspercentage alleen betrekking heeft op de stroom. Niet op de totale nota. Ga ten tweede na waar het ‘ijkpunt’ ligt. Energieprijzen fluctueren behoorlijk. Wanneer de aanbieder een duur kwartaal als uitgangspunt neemt, kan hij makkelijk een fors percentage korting aanbieden.

Maar dat is natuurlijk niet reëel. Het is beter om de dag –en de nachttarieven van de aanbieders met elkaar te vergelijken. Vraag meerdere offertes aan en let op de boeteclausules bij afwijkend verbruik. Daarnaast is het belangrijk om de opzegtermijn – in de meeste gevallen zes maanden – in acht te nemen en een contract aan te gaan. Word dat laatste vergeten, dan zit u zonder stroomleverancier en kan de netbeheerder forse prijzen gaan rekenen voor de stroom die hij voor u inkoopt.

Gezamenlijk inkopen

U kunt met collega-ondernemers of centraal via een keten inkopen. De kans dat dit prijsvoordeel oplevert, is wel aanwezig, maar u moet deze inspanningen wel afwegen tegen het mogelijke voordeel. Het is niet mogelijk om alle verbruiken van de deelnemende bedrijven bij elkaar op te tellen om zo eerder ‘vrij’ te kunnen zijn. Uitgangspunt bij het vrij inkopen is het verbruik per aansluiting.

Reageer op dit artikel