artikel

Hoe houd ik mijn mensen?

Horeca

De afgelopen maanden vragen veel restaurateurs zich dit af. Tijdens de Hotellotop signaleerden restaurateurs de groeiende trend om personeel weg te kapen bij collega’s. Angélique Schmeinck adviseert chefs en restaurateurs zich te wapenen tegen verrassingen als een chef die ineens opstapt. ‘Maak goede afspraken, maar realiseer je ook dat een verbintenis een keer kan ophouden.
Negen tips om uw personeel te behouden…

Hoe houd ik mijn mensen?

Hieronder enkele tips om uw mensen te behouden:

  • Weet wat iemand wil. Vraag hem meteen naar zijn plannen. Neem werknemers regelmatig apart en kijk of ze nog voldoende uitdaging hebben.
  • Probeer goed in te schatten of iemand past binnen de bedrijfscultuur. Bespreek die cultuur.
  • Investeer in stages en opleidingen. Zoek bedrijven uit, waarbij de werknemer een stukje verder komt. Spreek met de werknemer af dat als hij vroegtijdig vertrekt, hij (een deel van) de kosten terugbetaalt.
  • Betrek goede mensen zo snel mogelijk bij het management. Geef openheid over cijfers, dan begrijpen ze meteen dat het hebben van een eigen zaak geen rozengeur en maneschijn is. Stel je kwetsbaar op.
  • Goede arbeidsomstandigheden en voorwaarden zijn een gegeven.
  • Maak waar wat je zegt.
  • Als mensen toch weg willen: zoek samen naar een volgende werkplek.
  • Een concurrentiebeding heeft geen zin. Als iemand weg wil, is dat niet tegen te houden.
  • Zorg ervoor dat cruciale posities in het bedrijf – marketing, operaties, keuken, bediening – dubbel bezet zijn, zodat bij vertrek van de eerste man, de tweede in kan schuiven. Concentreer niet alle kennis bij één persoon.
Reageer op dit artikel