artikel

Hoe selecteer ik mijn leverancier?

Horeca

Hoe ga ik te werk bij het selecteren van een leverancier? Het gaat niet alleen om prijs en kwaliteit. Veel meer factoren spelen mee: van afleverfrequentie tot advies. Breng in kaart hoe belangrijk deze factoren voor u zijn. En maak een afweging.

Hoe selecteer ik mijn leverancier?

Ondernemers kiezen hun leverancier vaak op basis van gevoel en emotie. Dat kunnen goede raadgevers zijn, maar daarnaast is het verstandig om na te gaan welke factoren u belangrijk vindt. In onderstaande tabel kunt u die factoren zelf waarderen; van 1 (niet belangrijk) tot 5 (zeer belangrijk). We raden u aan deze lijst voorafgaand aan het gesprek met de leverancier in te vullen. Dan weet u in ieder geval precies wáár u naar moet vragen, en hóe belangrijk de verschillende diensten en producten voor u zijn.

Regionaal of landelijk?
Kiest u voor een regionale leverancier of voor een landelijke? De voor- en nadelen zijn van bedrijf tot bedrijf verschillend. Heeft u een bedrijf met meerdere vestigingen, dan is levering door een landelijk opererende leverancier interessant in verband met de eenheid van prijsstelling en betaling. Een regionale leverancier biedt voordelen met betrekking tot de snelheid van uitleveren.Ook is het raadzaam om – liefst ter plekke – te kijken of deze leverancier aan specifieke kwaliteitseisen kan voldoen. Denk daarbij bijvoorbeeld aan HACCP.

Selectie
Drie belangrijke aandachtspunten bij de selectie van uw leverancier zijn kwaliteit, prijs en service. Om een beeld te krijgen van de productkwaliteit kunt u een bezoek brengen aan het bedrijf. Als de leverancier moeilijk doet over een bezoekje, moet u al vraagtekens plaatsen.Uiteraard is de prijs een belangrijk criterium. Maar let op! Als u vlees koopt tegen de laagste kiloprijs terwijl u de kosten van het schoonmaken, trimmen en portioneren vergeet, kan het product duurder uitvallen dan verwacht.
Onder service wordt verstaan:
Nakomen van afspraken (wijze en tijdstip van leveren)
Hygiënisch produceren, verpakken, transporteren én afleveren
Rekening houden met milieueisen
Bereidheid tot het leveren van spoedbestellingen
Onmiddellijk doorbereken van prijsverlagingen
Verstrekken van productoverzichten, productinformatie en –specificaties

Bestellen bij één leverancier bespaart tijd en geld

Probeer zo veel mogelijk bij één leverancier te bestellen. Dit bespaart tijd en geld. Het afwikkelen van een factuur bijvoorbeeld kost u – als alle kosten worden meegerekend – al snel €15,- tot €18,-. Hoe minder facturen, hoe liever.

Reageer op dit artikel