artikel

Hoe staat de wind?

Horeca

De economische dip duurt lang. Faillissementen bij de vleet. Maar ook veel nieuwe zaken en uitbreidingsplannen. Zijn we het vechten nog niet moe? Will Jansen polste een paar collega’s.

Hoe staat de wind?

Wilfred Tegelaar:
De telefoon staat niet meer roodgloeiend voor de zaterdag, men wil à la minute tegenwoordig. Maar we zitten aardig vol. Over een jaar gaan we naar de Molen, een nieuwbouwplan waar wij een restaurant beginnen met tachtig zitplaatsen. Het gaat echt wel goed. Maar van de voortdurend stijgende kosten word ik flauw. Vooral de overheid weet er raad mee. Het is niet te geloven wat ze voor allerlei deelvergunningen durven te vragen. Dat kon wel eens naar een peil gaan dat ik zeg: we stoppen.

Chef-eigenaar van De Gouvernante en Oloroso in Leiden.

André van Doorn:
Ik heb geen last van tegenwind. Wat wil je met zo’n locatie? Onze gasten kunnen ook niet met zijn allen tegelijk komen eten. We zitten vier van de zes dagen vol. Ook de lunch op zaterdag draait prima. Ik prijs me gelukkig met mijn team. Dan heb ik inmiddels over twaalf man, dus dat moet ook terugverdiend worden. Zou ik iets moeten doen om de mensen binnen te krijgen, dan zou ik het niet laten.

Patron Cuisinier van restaurant Kasteel Heemstede in Houten

Marjan de Jonge:
We hebben net een flinke investering gedaan in allerlei verbeteringen. Dat doe je niet als het niet goed gaat. Dit jaar voor het eerst gemerkt dat we minder draaien. Maar het komt je niet aanwaaien, natuurlijk. Komt er maar drie man lunchen, dan pakken we dat toch mee. Het is hier Giethoorn, dus als je nee verkoopt, kunnen ze niet op de volgende hoek terecht. Maar december belooft heel druk te worden, dus.’

Gastvrouw, sommelier en mede-eigenaar van De Lindenhof in Giethoorn

Sebastian Groothuis:
Economische tegenwind is altijd vermoeiend. Met twaalf man klaar staan voor zeven gasten, dat kan er inhakken. Maar het prikkelt ook je creativiteit. We hebben op persoonlijk vlak de zakelijke relaties benaderd en de lijntjes wat aangetrokken. Dat werkt. We geven ons eigen Beukenhofblad uit om te laten zien wie we zijn en dat we er nog zijn. En we nemen nog altijd vrolijk de telefoon op, dus onze inspanningen werpen vruchten af.

Adjunctdirecteur De Beukenhof in Oegstgeest

Robert Groenendaal:
Wat een complexe vraag zeg. Waar ik echt moe van word, is dat je zo weinig bijval krijgt van de overheid in deze moeilijke tijden. Plasmolen is van het toerisme afhankelijk. Dan ga je dus de toegangsweg naar het dorp opknappen van maart tot en met november. Weg zomerseizoen. Of je haalt onze gratis parkeergelegenheid overhoop voor een archeologisch onderzoek. Ik heb op het punt gestaan naar Spanje te vertrekken, maar dat doe jook niet zomer.

Eigenaar Appels en Peren in Plasmolen en Nijmegen

Chris Lindenboom:
Moe worden? Het geeft juist energie. Maar deze dip duurt wel erg lang. Je wilt ook wel eens wind de zeilen. Natuurlijk maakt een groot hotel ook magere jaren mee, maar het zou voor het hele vak goed zijn wanneer het wat beter ging. Voor onze mensen houdt het nooit op. Vanaf het ontbijt tot en met een late roomservice, zeven dagen per week, 24 uur per dag. Maar dat heeft ook zijn charme. Zeker wanneer het wat aantrekt.

Adjunctdirecteur Okura Hotel/Restaurant Ciel Blue in Amsterdam.

Reageer op dit artikel