artikel

Hoe vind ik geschikte vakantiewerkers?

Horeca

Vakantiewerkers zijn niet zo moeilijk te krijgen. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? Hoe stel je vast of iemand geschikt is? Welke afspraken kun je hierover maken? Stel vast wat u precies wilt, wees kritisch en duidelijk

Hoe vind ik geschikte vakantiewerkers?

Juist in de zomerdrukte wordt veel van uw medewerkers gevraagd. Zijn ze stressbestendig, betrouwbaar en representatief? Kunnen ze omgaan met kasgeld? Reden dus om ook voor het inhuren van vakantiekrachten een eigen ‘beleid’ te ontwikkelen. Wees kritisch! Beter een onvervulde vacature dan een idioot in dienst.

Hieronder volgt een zevental tips.

Stel vast wat u nodig heeft. Maak voor het seizoen een overzicht van de hoeveelheid werk.

Hoeveel mensen heeft u eigenlijk nodig? Moeten vaste krachten tijdens hun vakantie worden vervangen? En op welke momenten?

Stel een profiel op. Stel vast wat een vakantiekracht moet kunnen en weten. Wat vindt u belangrijk? Wat mag er absoluut niet fout gaan? Leg dit soort zaken vast in een korte, heldere profielschets die u aan potentiële vakantiewerkers voor kunt leggen.

Zwaan-kleef-aan. Bij het werven kunt u gebruikmaken van de sociale netwerken van jonge medewerkers die al bewezen hebben prima krachten te zijn. Op die manier kan zich een hecht team vormen. Pas wel op voor een al te hecht team: het blijft natuurlijk werk.

Wees kritisch. Neem nooit zomaar iemand aan. Neem ook bij vakantiekrachten de tijd voor een sollicitatiegesprek. Laat de vakantiekracht motiveren waarom hij of zij in uw zaak wil werken. Geef informatie en schets een eerlijk beeld van de werkzaamheden. Betrek eventueel ook andere werknemers bij dit proces. Het bedrijfschap Horeca & Catering heeft een gratis folder met relevante informatie voor vakantiekrachten.

Leg afspraken vast. Het klinkt als een open deur, maar in veel gevallen worden afspraken met vakantiekrachten niet vastgelegd met alle problemen van dien. Maak een contract en geef duidelijk aan welke rechten en plichten daaraan vastzitten. Informeer zelf goed naar wat wettelijk en volgens CAO wel en niet mag. Geef de vakantiekracht de tijd om de afspraken goed na te lezen en eventueel thuis te bespreken.

Zorg voor begeleiding. Ook een vakantiekracht heeft begeleiding nodig. Dat hoeft niet veel tijd te kosten. Is er sprake van meerdere vakantiekrachten dan kan het een oplossing zijn om ervaren vakantiekrachten als mentor van onervaren krachten in te zetten. Zorg er tenslotte voor dat u af en toe de tijd neemt om over het werk te praten. Er valt altijd wel iets te verbeteren.

Beloon trouw. Flexibele, betrouwbare vakantiewerkers zijn natuurlijk ideaal. Beloon daarom een trouwe kracht. Zo kunt u met oproepkrachten afspreken dat ze na tien positieve reacties op een oproep tot werken een bonus krijgen uitgekeerd. Verder kunt u beloningen inbouwen voor medewerkers die het hele seizoen beschikbaar zijn. Ervaren vakantiekrachten zou u hoger kunnen belonen dan onervaren krachten.

Reageer op dit artikel