artikel

Hollandse tomaten nu het lekkerst

Horeca

De tomaat is een vruchtgroente en komt in vele variaties voor. De bekendste soort is wellicht de vleestomaat die nog eens onderverdeeld kan worden in een grove en een fijne variante. Daarnaast zijn er nog de smaakvolle trostomaten, de zuiderse eiertomaten (Roma) en de kerstomaatjes. Er bestaan zelfs gele varianten die iets zoeter smaken.

Hollandse tomaten nu het lekkerst

Aankoopadvies:
Tomaten zijn het hele jaar door verkrijgbaar. In de zomermaanden zijn de Hollandse tomaten zeer goed verkrijgbaar. Zorg er bij de aankoop voor dat de tomaten steeds stevig zijn en geen zachte plekken vertonen. De glanzend rode kleur en het frisgroene steeltje zijn bijkomende indicaties voor de versheid van de tomaat.

Bewaaadvies:
Bewaar tomaten in het groentevak van de koelkast. Daar zijn ze een tiental dagen houdbaar.

Bereidingswijze:
Spoel tomaten voor gebruik onder stromend water. Laat ze niet minutenlang weken in water want dan kunnen ze hun smaak verliezen. Tomaten kunnen in plakjes of stukjes versneden worden. Vergeet echter niet het steeltje en het geelgroene hartje te verwijderen.

Als u de schil wil verwijderen, snij de tomaat dan onderaan kruiselings in en dompel ze een 15-tal seconden onder in kokend water. Laat de tomaat even schrikken onder een koude waterstraal en stroop de schil af.

Tomaten bestaan tot 94 % uit water. Dat leidt al eens tot overtollig vocht bij gevulde tomaten. Strooi daarom wat zout in de leeggehaalde tomaten en plaats ze een aantal minuten omgekeerd op een stuk keukenpapier. Voor koude vullingen laat men de tomaten best een halfuurtje rusten. Als de tomaten van een warme vulling voorzien worden, plaats ze dan nog 5 minuten in een oven die voorverwarmd werd op 240°C. Daarna kunnen ze gevuld worden en opnieuw in de oven geplaatst worden. U zult merken dat de tomaat weinig overtollig vocht zal verliezen.

Voedingswaarde per 100 g:

  • Energie 68 kJ
  • 16 kcal
  • Voedingsvezels 1,4 g
  • Koolhydraten 3 mg
  • Eiwit 1 g
  • Vitamine C 15 mg

Bekijk hier tomatenrecepten
Tomatenkroketjes
Tomatenrauwkostsalade
Gestoomde prei met olijven-tomatencoulis
Courgettes gevuld met tomatenrijst

Reageer op dit artikel