artikel

Hollandse uitsmijter

Horeca

De traditionele Hollandse lunch van de jaren vijftig, maar dan wel even anders. Met emergranenbrood als basis. Dit luchtige brood- bijvoorbeeld gemaakt van mout, rogge, gerst, tarwe, haver sojameel, zonnebloempitten en lijnzaad – is rijk aan voedingsvezel.

Hollandse uitsmijter

Ingrediënten voor 1 persoon
2 sneetjes meergranenbrood
1 theelepel mosterd
½ eetlepel bieslook, fijngeknipt
15 g zachte boter + 1 eetlepel
20 g veldsla
1 tomaat in plakjes
2 plakken achterham
2 eieren
zout, versgemalen peper
2 eetlepels geraspte kaas

Roer de mosterd en de helft van het bieslook door de zachte boter en bestrijk de sneetjes brood ermee. Leg de sneetjes op een groot bord en verdeel de veldsla en tomaat erover. Verhit de boter in een koekenpan en leg de plakken ham erin. Breek de eieren erboven, prik eventueel de dooiers door en bak de uitsmijter op matig hoog vuur in ca. 3-4 minuten gaar. Leg de uitsmijter op de sneetjes brood en strooi er zout en peper over. Strooi er dan de kaas en de rest van het bieslook over.

Bereidingstijd: 15 minuten

Reageer op dit artikel