artikel

Hopje

Horeca

De Haagse hopjes genieten zoveel bekendheid dat er onlangs zelfs een museum aan deze in papiertjes gewikkelde ulevellen is gewijd. Deze populaire snoepjes zijn genoemd naar baron Hendrik Hop, die in 1723 in Breda werd geboren. Na een studie rechten werd hij op 5 december 1748 benoemd tot secretaris van de Staten van Holland, Zeeland en West-Friesland. Van 1773 tot 1794 was hij werkzaam in Brussel als gezant van de Staten van Holland.

Hopje

In deze periode reisde Hop regelmatig naar Den Haag voor diplomatiek overleg. Hij verbleef dan in het Herenlogement op het Voorhout. Tegenover dit logement was de suikerbakkerij van Theodorus van Haaren gevestigd. Het was deze Van Haaren, die op verzoek van de baron het hopje creëerde. In verband met een hartkwaal mocht baron Hop maar weinig koffie drinken. Hop vroeg daarom aan Van Haaren of deze geen bonbon met een koffiesmaak kon maken. Van Haaren zette daartoe eerst koffie, zoals de baron het dronk met veel suiker en melk. Daarna liet hij het extract indikken en sneed er vierkante vellen van.

Baron Hop stierf op 29 april 1808 in Den Haag. Tot aan zijn dood maakte Van Haaren de koffieulevellen alleen voor hem. De snoepjes heetten eerst bonbons van baron Hop en vanaf 1880 Haagse Hopjes.Het snoepje werd snel populair. Omdat het hopje nog niet wettelijk beschermd kon worden, gingen diverse concurrenten van Van Haaren dit product ook produceren. Omstreeks 1910 waren er in binnen- en buitenland zelfs zo’n tweehonderd verschillende hopjesfabrikanten.

Recept

Ingrediënten
200 g suiker
75 g stroop
¾ dl koffie-extract
50 g boter (ongezouten)
½ dl slagroom

Bereiding
Breng in een pan koffie, stroop en suiker aan de kook. Voeg boter en slagroom toe en laat al roerend inkoken tot een druppel in koud water onmiddellijk hard wordt.
Vet aanrecht in met olie en giet tussen vier stokjes of linialen dikke siroop. Verdeel het plakkaat in vierkante blokjes als het begint te stijven. Laat helemaal afkoelen en breek hopjes los.

Reageer op dit artikel