artikel

Horeca op zoek naar doeners die denken

Horeca

Wervings- en selectiebureau Hospitality Match (HM) uit Arnhem start op 1 september met het ‘Hospitality High Potential Program’, een coachingstraject voor pas afgestudeerden van de middelbare hotelschool. Een aantal bedrijfsketens participeert in het project. Ze hopen zo de jonge krachten te behouden voor de horecasector en ze klaar te stomen tot managers van de toekomst.

Horeca op zoek naar doeners die denken

‘De horeca heeft behoefte heeft aan middenkader. Ze wil graag doeners die denken. Dat zijn de managers van de toekomst’, vertelt Nicole Voestermans, senior-projectmanager van HM. Het probleem is dat veel hotelschoolstudenten oftewel mhs’ers na hun afstuderen niet voor een job in de horeca kiezen, vertelt Marten van Maastrigt, directeur van HM. Om de jonge mhs’ers te behouden voor de horeca kreeg HM van Compass Group Nederland anderhalf jaar geleden het verzoek om een coachingstraject te ontwikkelen. Doel: de jonge talenten binden aan de horeca door ze ontplooiingsmogelijkheden te bieden.

Breed scala
Naast Compass doen Select Service Partners, AC Hotels & Restaurants, HMS Host, Van den Tweel Groep, New York Pizza en Gran Dorado Bungalowparken mee. Deze horecabedrijven dachten ook mee over de opzet.
Uiteindelijk kwam een traject tot stand dat bestaat uit werken en coaching. Deelnemers bekleden tweemaal een jaar lang een functie in een horecabedrijf; het tweede jaar is dat een ander bedrijf en een andere functie dan in het eerste jaar. De participanten bieden een breed scala van werkplekken aan, variërend van bedrijfsleider bij een franchise-organisatie tot frontoffice-medewerker.‘

Persoonlijke coach
We zien het als een stukje pr om ons bedrijf wat meer bekendheid te geven bij middelbare-hotelschoolstudenten’, vertelt Cees Bruinenberg van Gran Dorado Bungalowparken. Verder ziet hij de deelname aan het traject als een manier om te investeren in personeel. ‘Ik hoop dat ze na een jaar weer terugkomen bij ons bedrijf.’
Naast werkervaring krijgen de deelnemers twee jaar begeleiding van een persoonlijke coach. ‘We bieden ze de kans gestructureerd en veilig aan hun eigen ontwikkeling te werken’, vertelt Van Maastrigt. De bedoeling is dat de deelnemers leren om hun talenten te ontwikkelen, aldus Voestermans.
In totaal zijn er zestien plaatsen voor mhs’ers. Voorwaarde is dat ze maximaal één jaar afgestudeerd zijn.

Kostenloos
Momenteel is Voestermans bezig studenten te werven. Ze reageren positief, aldus de senior-projectmanager. ‘Ze erkennen dat ze behoefte hebben aan een luisterend oor. Ze zijn wel verbaasd dat het project kostenloos is.’ De deelnemende bedrijven financieren de coaching. Inmiddels is één plaats gevuld. Uiterlijk 1 september moeten alle 16 plekken bezet zijn. Van Maastrigt is positief gestemd. ‘Als 80 procent van de 16 deelnemers na twee jaar de eindstreep haalt, dan zijn we geslaagd.’

Reageer op dit artikel