artikel

Horeca zoekt kabeljauw-alternatief

Horeca

Hoewel de aanvoer van verse kabeljauw niet helemaal stopt in de periode dat de vangstbeperking geldt – van 15 februari tot 1 mei – zal de prijs van deze vissoort omhooggaan, is de verwachting van Pieter Bos van versvishandel Jan van As uit Blokzijl.

Horeca zoekt kabeljauw-alternatief

Bos: ‘We dachten eerst nog dat het ging om een schot voor de boeg, en dat een vangstverbod pas volgend jaar zou gaan gelden, maar helaas is het er nu al doorheen.’
Ondanks de vangstbeperking zijn er volgens Bos voldoende alternatieven voorhanden. ‘Er is nog aanvoer van Oostzee-kabeljauw die qua prijs (ƒ23,- per kilo zonder vel) nu nog niet veel verschilt van de Noordzee-kabeljauw. Maar omdat de vangstbeperking ook geldt voor de Deense vissers, zal de aanvoer hiervan ook verminderen. Daarnaast wordt er ook bij IJsland nog kabeljauw gevangen, maar die is iets minder smaakvol. Verder is de diepvriesvariant een betaalbare uitkomst, al moeten er dan wel concessies aan de maatvoering worden gedaan.
Maar er is voldoende diepvriesvoorraad om ons tegen deze stagnatie in te dekken. Dit is echter alleen een optie voor eetcafés of ‘gewone’ restaurants. De subtop en de bedrijven met Michelin-sterren kunnen zich geen diepvrieskabeljauw permitteren. Zij moeten de prijs van kabeljauw flink verhogen, de vis van de kaart halen, of samen met ons overleggen of er alternatieven leverbaar zijn met een betere prijs-kwaliteitverhouding.’

Alternatieven
Het zijn volgens Bos vissoorten als zeewolf, roodbaars en heilbot die als alternatief kunnen dienen voor kabeljauw. Bovendien zijn vissoorten als zalm en paling wel volop verkrijgbaar.
Verder zijn de prijzen van tong ‘groot’ licht aan het dalen (ƒ42,25 per kilo), al zijn de tongslibs nog prijzig (vanaf ƒ30,- per kilo). De kwaliteit van griet is momenteel goed en de vis is bovendien niet duur (ƒ24,50 per kilo).
Helemaal onlogisch vindt Bos de vangstbeperkende maatregelen overigens niet. Door de vissen voor een periode van een aantal weken met rust te laten, krijgen de uitgedunde kabeljauwbestanden kans zich te herstellen. ‘Ik pleit al jaren voor een tijdelijke stillegging. Alleen op die manier komt er weer een ecologisch evenwicht. De maatregel zoals die nu is aangekondigd heeft volgens mij weinig zin. In de delen van de Noordzee waar gewoon doorgevist mag worden dreigt overbevissing.’ Hoewel kabeljauw een lengte van meer dan een meter kan bereiken, zijn de meeste gevangen exemplaren niet langer dan 40-50 centimeter. ‘Voordat een kabeljauw een meter kan worden is hij meestal al uit zee gevist.’

Reageer op dit artikel