artikel

Horecakruidenier

Horeca

I have no fucking idea who you are but I know that you’re dead and that you’re Dutch. R.I.P.’ Het is de manier waarop ‘Breeezylove’ twittert over het overlijden van Sjoerd Kooistra. Hoe leeg kan een statement zijn.

Horecakruidenier

Kooistra was geen doetje. Een hard zakenman die in de horeca een behoorlijk concern uit de grond wist te stampen. We vroegen hem dit voorjaar nog naar zijn zakelijk motto. ‘De boel zeer strak houden’, was zijn antwoord. Zo kent de branche hem ook, hard en zakelijk.

In Misset Horeca beschreef iemand hem ooit als ‘de Groningse horecakruidenier die de ziel door concepten vervangt of de exploitanten dusdanig onder druk zet dat alle inspanning is gericht op het voorkomen van een faillissement in plaats van de klanten een fijne avond te bezorgen’. Dat gaat tegen de ziel van de horeca in, het maakte de ‘tycoon’ niet erg geliefd.

Zijn opvattingen over zakenpartners waren van zijn kant ook duidelijk. Bij Grolsch waren het ‘mijn mensen niet’, zei hij onlangs nog in dit blad. Grolsch op zijn beurt wilde een tijdlang ‘om ethische redenen’ geen zaken meer met de man doen.

Zijn relatie met Heineken zag hij als een huwelijk. ‘Eén met ups en downs, maar wel een huwelijk.’ Eén van de downs was begin jaren 2000. Kooistra zei toen in Misset Horeca: ‘Dan stuurde Heineken een mr. drs. Huppeldepup op me af. Daar moet je bij mij niet mee aankomen. Ik antwoordde hem dat ik Sjoerd was en in het bezit van een rijbewijs. Einde oefening’. Het huwelijk strandde jammerlijk.

Iemand die zaken doet en ‘roep- en brulpartijen’ daarbij niet schuwt, maakt zich niet geliefd. Maar hij is daardoor nog geen crimineel. Velen dachten en denken dat wel. De horeca heeft immers een duis­tere kant. De misdaadjournalisten die Het Parool op Kooistra afstuurde, haalden echter niets concreets boven water. Kooistra zelf noemde het afgunst: ‘Het is typisch Nederlands om iemand die succesvol is, als meedogenloze boef of zwartwerker te bestempelen’.

Kortom, Kooistra was een omstreden man. Daar is geen discussie over mogelijk. Een man die de laatste maanden onder grote druk leefde en ook nog eens werd neergestoken op Ibiza.

Straks, als het stof neerdwarrelt, is er geen happy end. Een eenzame, dode man bij zijn villa in Beek-Ubbergen. Zo’n verhaal is altijd triest om te horen. Het is ook de kern van het hierboven aangehaalde in memoriam van Breeezylove. Ze oordeelt niet, heeft alleen medelijden met de situatie. Breeezylove voelde het goed aan. Sjoerd Kooistra, R.I.P.

Peter Garstenveld

Meer columns:

Reageer op dit artikel