artikel

Huwelijk geen horecafeest

Horeca

Het huwelijk van Willem Alexander en Máxima belooft zeker geen groot horecafeest te worden. Ruim een week voor de grote gebeurtenis zijn de geplande horecafestiviteiten in Amsterdam minimaal. Mede op aandringen van de gemeente ontbreken Koninginnedagaspiraties volledig.

Huwelijk geen horecafeest

Volgens regiomanager Amsterdam Wim Evertse van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) zal het op de vrijdag voorafgaand aan het huwelijk en op de huwelijksdag zelf in de Amsterdamse horeca niet drukker zijn dan normaal. Dat komt omdat de horeca op die dagen ’s nachts niet langer open mag zijn. De gemeente, die met het oog op het handhaven van de openbare orde de feestvreugde binnen de perken wil houden, staat bovendien geen biertaps op straat toe.De regels hebben het horeca-initiatief bepaald niet gestimuleerd. Ondernemers mogen zelfs de vlag niet uitsteken.

Bovendien vindt hét feest, voor 50.000 mensen, vrijdagavond plaats in de Amsterdam Arena, ver van het Amsterdamse centrum. Dat feest zal de nodige bezoekers uit de binnenstad wegzuigen en weghouden. De feestgangers worden al vroeg met bussen en treinen aangevoerd en meteen na het feest weer afgevoerd. Een afzakkertje in de stad zal er voor velen niet bij zijn.Op de huwelijksdag is in de Heineken Music Hall, vlakbij de Arena, het dj-feest Dutch Dimension 2002 gepland. Dat zal vrijwel de gehele nacht duren. De gemeente staat in dit geval wel langere openstelling toe. Evertse stelt tevens vast dat ook de datum van het huwelijk bepaald geen aanleiding geeft voor een groot horecafeest in het centrum van Amsterdam. ‘Geen terrassen op straat én kans op koud weer.’

Máximamenu
Overigens is de Amsterdamse gayscene wel van plan om op de huwelijksdag een feestje te bouwen. Dat gebeurt onder het motto Máxima Day in cafés om en nabij de Reguliersdwarsstraat en de Halvemaansteeg. Restaurant Planet Hollywood haakt erop in met een Máximamenu.Het is ook nog maar de vraag of de Amsterdamse hotellerie erg gaat profiteren van het huwelijk. Het Amstel-hotel en hotel Krasnapolsky zijn weliswaar door het koninklijk huis afgehuurd, maar niet alle vijfsterrenbedrijven zijn op de heugelijke dag volgeboekt. De hoofdstad verwacht weliswaar een 2000-tal journalisten, maar ook dat heeft nog niet geleid tot een hausse in de vraag naar hotelkamers.

De verwachting is wel dat het huwelijk de nodige spin off zal hebben. Amsterdam komt wereldwijd voor het voetlicht en dat zal, zo zegt Evertse, aanstaande zomer extra buitenlandse bezoeken aan de stad tot gevolg hebben. Die toeristen zullen een stad aantreffen die is ontdaan van de huwelijksversierselen en wat het Damrak betreft ook van de lichtreclames. Vorige week werd een begin gemaakt met het demonteren van de lichtbakken van de bedrijven in de omgeving van de Beurs van Berlage waar het huwelijk plaatsvindt. Hotel Amsterdam, onderdeel van restaurant De Roode Leeuw, moest er als eerste aan geloven. De operatie is opgehangen aan het huwelijk, maar staat er feitelijk los van. De gemeente was al eerder met de ondernemersvereniging overeengekomen de reclame-uitingen definitief te verwijderen.

Reageer op dit artikel