artikel

Iedere cocktail in het juiste glas

Horeca

Cocktailpuristen zullen met afschuw reageren als een drankje in een ‘verkeerde’ glas wordt geserveerd. Dat moet u dus ten alle tijde verkomen. In de receptenmodule wordt daarom iedere keer duidelijk vermeldt in welk glas u de cocktails moet uitschenken.

Iedere cocktail in het juiste glas

Op den duur gaat u natuurlijk zelf experimenteren. En dan wilt u alsnog de juiste glazen gebruiken. Om u op weg te helpen hierbij een overzicht van de glazen die u kunt gebruiken om cocktails in te serveren.

Martini-glas

Inhoud 210 ml, cocktailmaat ongeveer 90 ml. Serveer straight up.

Old Fashioned, Tumbler, Whiskyglas, Lowball

Inhoud 320 ml, cocktailmaat ongeveer 100 ml. Serveer met ijsblokjes, crushed ice, met en zonder fruit.

Highball

Inhoud 340 tot 370 ml. Cocktailmaat 100 – 130 ml. Serveer met ijsblokjes, crushed ice, met en zonder fruit.

Sling

Inhoud 390 – 420 ml. Cocktailmaat 120 – 150 ml. Serveer met ijsblokjes, crushed ice, met en zonder fruit.

Flute

Inhoud 170 ml. Cocktailmaat 120- 150 ml. Serveer straight up, eventueel met kers.

Uitleg

Als u cocktails gaat bereiden, dan zult u in de shaker een cocktailmaat hebben. Een cosmopolitan wordt gemaatk met de volgende ingrediënten: 40 ml citroenvodka, 20 ml triple sec, 10 ml limoensap, 25 ml cranberryjuice. In totaal dus 95 ml cocktail. Wanneer je dit gaat shaken met ijs heb je een glas nodig van 210 ml. Vandaar dus dat er bij ieder glas een inhoudsmaat staat. En een cocktailmaat. Ook staat hierboven of u de cocktail serveert met ijs in het glas, of crushed ijs, of straight up etc. In een martiniglas serveer je de cocktails altijd zonder ijs, zonder fruit. In een highball of een sling moet zelfs fruit, en mag er ook fruit in het glas zitten, zoals de Mojito of een Caipirinha.


Tips voor het gebruik van cocktailglazen!

Reageer op dit artikel