artikel

Iens steekt Zagat naar de kroon

Horeca

Gaten in de markt, ze zijn er nog. Iens Boswijk (37) in Amsterdam is uitgever van Iens Independent Index, dé restaurantgids voor Amsterdam. Inmiddels zag ook een Iens Rotterdam het levenslicht en is een Iens Den Haag in voorbereiding. De markt die de populaire Amerikaanse gids Zagat laat liggen, vult Iens in; met een ‘verbeterd concept’ zelfs.

Iens steekt Zagat naar de kroon

Dé restaurantbijbel in New York is de Zagat guide. Wie op eetavontuur gaat in the Big Apple kan niet zonder. Iens Boswijk uit Amsterdam droeg ’m ook bij zich toen ze zich een paar jaar geleden onderdompelde in culinair New York.
Zo’n gids moet Amsterdam ook hebben, meende Boswijk, en ze solliciteerde. Of ze een jaar stage kon lopen bij de redactie New York, om dan vervolgens een Zagat Amsterdam op poten te zetten.‘
Nooit meer iets van gehoord’, lacht Boswijk als ze op de tweede verdieping van een chic pand aan de Sarphatikade in de hoofdstad koffie met een zelfgemaakte citroentaart serveert.Dit is het kantoor van Iens Independent Index. Omdat Zagat niet toehapte is ze zelf maar een gids begonnen. Een gat in de markt. Maar liefst drie uitgevers waren bereid om Iens Independent Index Amsterdam 2000 uit te geven. 20.000 gingen er over de toonbank.

Verbeterd
Iens Independent Index is volgens de initiatiefneemster een ‘verbeterde versie’ van het Zagat-concept. De Amerikaanse gids is dan wel razend populair, in het gebruik is-ie onhandig: ‘Het formaat is net te groot om hem in je binnenzak te stoppen, en als je ’m openslaat om te bellen voor een reservering, dan klapt-ie vanzelf weer dicht.’
De ‘Iens’, waarvan inmiddels ook een editie Rotterdam bestaat, leidde tot voor kort een onopvallend bestaan. Volgens Boswijk omdat ze geen geld heeft voor een publiciteitscampagne (‘Ik kan niet zomaar een tram volplakken’), maar met de free publicity gaat het goed. Topkok Jon Sistermans en chef-kok Mandy de Jong van Mariënhof in Amersfoort brachten kortgeleden de gids onder de aandacht bij collega’s als alternatief voor de Restaurantgids Lekker. Het tweetal was gestruikeld over een beoordeling in die gids.Beoordelen doet Iens Independent Index ook. Voor de eerste editie Amsterdam stuurde Iens Boswijk 60 amateurproevers op pad om de gelegenheden in kaart te brengen en te beoordelen. Het magazine Carp over Iens Independent Index Amsterdam 2000: ‘Zeer compact en gebruikersvriendelijk. Het gebruik van amateur-recensenten boezemt weinig vertrouwen in, maar de beschrijvingen slaan de plank zelden mis.’
De teksten zijn volgens Boswijk ‘informatief kritisch’. ‘We zeggen ook iets over het interieur. Vanmorgen was ik in een ontbijtcafé. Het eten was goed, maar de zaak had blacklight, zoals je dat op toiletten tegenkomt die druggebruikers willen weren.’

Website
Voor de eerste editie Rotterdam ging ook een batterij proevers de hort op. Hetzelfde gebeurt in Den Haag, waarvoor de eerste editie in voorbereiding is. Een tiental redacteuren redigeert de teksten, ook voor de volgende edities. Iens heeft een website geopend (www.iens.nl) waar gasten restaurants kunnen uitkiezen en hun eigen beoordeling kunnen plaatsen. Wie wil kan onbezoldigd proever worden voor de Iens en proefformulieren via een eigen proefpagina invullen. Aan de hand van reacties op internet en de proefformulieren wijzigt de redactie de teksten voor de nieuwe editie.
Zijn er grote afwijkingen in de beoordelingen ten opzichte wat eerder in de gids was vermeld, dan bezoekt Iens of een van haar secondanten de betreffende zaak nog een keer.Alle restauranthouders krijgen jaarlijks een formulier met hun feitelijke gegevens. Ze kunnen er wijzigingen in aanbrengen en terugsturen. Ook kunnen ze veranderingen op internet doorgeven. De gidsen staan volledig op internet.
De vermelding in de gids en op internet is gratis, benadrukt Iens, die al heel wat argwanende en door de wol geverfde restauranthouders heeft moeten geruststellen.
Het opvallende van Iens Independent Index is de grote hoeveelheid indexen. Gebruikers kunnen onder tal van trefwoorden zoeken: er is keuze mogelijk op stadslocatie, op soort keuken (Frans, Mediterraan, fastfood enz), op prijs, op aanwezigheid van airco, op bereikbaarheid per boot, op mogelijkheid tot buiten eten, op muziek, op opening na 23 uur, op verbod van gsm, op toegankelijkheid voor rolstoelers en zo gaat het nog een tijdje door.
In de indexen staat steeds de wijk waar het restaurant zich bevindt. Iets wat Iens in Zagat mist: Zit je in een index te kijken, moet je het restaurant steeds weer alfabetisch opzoeken om het te lokaliseren.’

Onafhankelijk
Iens Independent Index is onafhankelijk. Er is geen sprake van advertenties of sponsoring. Boswijk wil eventueel samenwerking met een creditcardmaatschappij. Overigens kan het bedrijfsleven op verzoek wel een x-aantal exemplaren met aangepaste omslag bestellen om cadeau te doen aan personeel of relaties.
Op internet biedt Boswijk geen mogelijkheid om door te linken, omdat niet alle restaurants een website hebben. ‘We willen geen restaurants benadelen of voortrekken. Bovendien, wie doorlinkt ben ik als bezoeker van de site kwijt.’
Iens Boswijk heeft zichzelf vijf jaar gegeven om de gids te laten slagen, en het ziet er naar uit dat het lukt. Ze is bezig met de voorbereiding van een Iens Independent Index voor Maastricht (en de rest van Limburg) en wil dolgraag een gids voor Antwerpen en Berlijn. Parijs vindt ze te hoog gegrepen, want dat heeft z’n Guide Rouge. Bovendien is Zagat in de Franse hoofdstad actief. Dat geldt trouwens ook voor Londen.
Maar in Amsterdam heeft Iens Independent Index (er is een Nederlandse en een Engelse editie) de macht. De gids ligt in alle boekhandels (prijs: 20 gulden / 10 euro). Iens Boswijk: ‘De conciërge van het Amstel Hotel heeft er een in z’n binnenzak. Beduimeld door het vele gebruik. Hij kan de gasten altijd een goed restaurant aanbevelen. Ja, het Amstelrestaurant La Rive staat er natuurlijk ook in.’

Reageer op dit artikel