artikel

If you can’t beat them, join them

Horeca

Elwin Giel is eigenaar van vier Haagse stappaleizen. Vrij uniek is dat de discobaas ook organisator is van een festival. Deze concurrent is horecaondernemers eigenlijk een doorn in het oog. Giel ziet dat anders: ‘If you can’t beat them, join them’.

If you can’t beat them, join them

Giel (35) runt vier discotheken in Den Haag: Asta, Cocoon, Celebration Studios en de Tempel en is nu (mede)organisator van Dancepop, bij Arnhem. ‘Waarom ook een festival organiseren? Ik sta open voor andere zakelijke concepten en ik wil zien wat er bij mijn doelgroep leeft.’

Het is momenteel zeker ook voor discotheken sappelen. Giel stapte echter niet in het ‘festivalavontuur’ uit financiële noodzaak: ‘If you can’t beat them, join them. Kijk, andersom gebeurt het ook. ID&T doet zelf ook horeca.’ De Hagenaar vindt dat er enerzijds wél verschil is in de exploitatie van een disco of festival. ‘Dit zijn twee dagen in een jaar. Een disco is continu open.’ Anderzijds ook niet. ‘We organiseren natuurlijk zelf ook evenementen, dat zijn eigenlijk kleine festivals.’

Exorbitant
De initiatiefnemer en motor van Dancepop, Robin Hagen, is blij met de komst van de Haagse horecaondernemer. ‘Aan ‘Den Haag’ hebben we onze hoofdact Kane te danken. Bovendien heeft Elwin een grote dosis kennis.’ Het tweedaagse festival op recreatiegebied Rijkerswoerdse Plassen is volgens Hagen uniek gezien de samensmelting van dance- en popmuziek. ‘En het blijft intiem met ruim 10.000 bezoekers. Omdat ik de prijzen van andere festivals exorbitant vind, is de entreeprijs vijf euro minder. Ook de horeca is redelijk geprijsd, drie munten voor vijf euro. De toiletten zijn trouwens gratis.’

Compagnon Giel kent de betrokkenheid van grote sponsornamen. ‘Je ontkomt niet aan commercie, maar die moet niet de inhoud bepalen. De entree mag ook niet worden gecompenseerd door hoge horecaprijzen. We hebben dit jaar goede winstverwachtingen.’

Inventiviteit bij horecaondernemers, daar pleit Hagen voor. ‘Er zijn duizenden mensen extra in de regio op de been. Spring erop in door hen naar je zaak te trekken. Ons feest stopt om 11 uur, dan begint het in disco’s net. Festivals en reguliere horeca kunnen elkaar versterken.’ Giel: ‘Een ander voordeel. Een act als Chicane, die staat niet alleen op Dancepop, maar een dag eerder ook in een zaak van mij.’

Reageer op dit artikel