artikel

IJs draaien op beurs

Horeca

Peter Brouwers van Gelateria Cecile uit Coevorden bezocht op zondag 20 januari de international ijs- en patisserievakbeurs SIGEP in het Italiaanse Rimini. Bovendien deed Brouwers met door hem gemaakt zabaione-ijs mee aan een door de Ássociazione Italiana Gelateri (vereniging van ijsbereiders) gehouden wedstrijd. De ijsbereider hield voor Snackkoerier een dagboek bij.

IJs draaien op beurs

8.00 Ik zit met de rest van het gezelschap Nederlanders waarmee we de beurs bezoeken in ons hotel in Ancona aan het ontbijt.

9.00
We vertrekken met een bus naar de beurs in Rimini. Tijdens de een uur durende reis zijn er levendige discussies met de vakbroeders. Dan blijkt dat je altijd nog wat kunt leren. Sommige dingen kun je toch nog makkelijker of op een andere manier doen dan je gewend bent.

10.00
Direct na aankomst op de stand van Pre Gel geïnformeerd of ik daar mijn uit Nederland meegenomen ijsmix mag afdraaien. Dat mag. Ik laat mijn ijsmix daar in de koeling achter.

11.00
Na gezamenlijk koffie te hebben gedronken op de stand van een interieurbouwer gaat een ieder uit ons gezelschap zijn eigen weg. Ik kom een Italiaanse ijsbereider tegen die ik ken van demonstraties die hij in Nederland heeft gegeven. Een kijkje genomen in de ijskeuken waar hij de hele dag ijs staat te draaien voor een van de vele stands waar je ijs kunt proeven.

12.00
Druk op zoek geweest naar voor mijn ijs geschikte pasta’s. Tijdens deze rondgang een Harry Potter-ijs gezien. Ik heb gehoord dat het ook in Nederland op de markt komt.

12.30
Tussendoor even een broodje gegeten. Bij het afrekenen valt op dat Italië nog niet ver is met de introductie van de euro. De Italianen betalen allemaal nog met lires.

15.00
Ik heb mijn Zabaione-ijs voor de wedstrijd afgedraaid. Een beetje met de receptuur geëxperimenteerd. Ik was tevreden over de smaak hoewel ik het idee had dat ik iets meer pasta had kunnen gebruiken.

15.15
Mijn ijs ingeleverd bij het wedstrijdsecretariaat. De uitslag wordt thuisgestuurd. Afgesproken dat ik mijn certificaat van deelname later op de middag af kan halen. Dan kan ik dat in de zaak ophangen.

19.00
Tijdens het eten met de collega’s nagepraat over de beurs.

24.00
Moe, maar voldaan na een toch wel overweldigende beursdag ga ik naar bed.

Reageer op dit artikel