artikel

IJzige overnachtingen

Horeca

Waren het aanvankelijk vooral de Engelse country-achtige hotels en hotels met thema’s als kunst en film die de hoteldiversiteit verbreedden, nu lijken het steeds meer belevenishotels in de jungle, op de savanne of in arctische gebieden te zijn die dingen naar de gunst van de gast. Als eskimo’s in een iglo kunnen slapen, waarom dan gasten uit de meer gematigde klimaatzones niet? Meer dan tien jaar geleden opende het eerste ijshotel in het Zweedse Lapland z’n deuren. Het concept kreeg met het jaar steeds meer vorm en later meer navolging. Inmiddels zijn er drie ijshotels van naam.

IJzige overnachtingen

Hoe is het allemaal begonnen? Jukkasjärvi in Noord-Zweden, 200 kilometer boven de poolcirkel aan de rivier de Torne, was vanouds een ontmoetingsplaats voor (handels)reizigers. Vanaf de vroege jaren zeventig in de vorige eeuw werden er vooral activiteiten voor avontuurlijke toeristen georganiseerd, zoals wildernissurvivals, vistochten, raftingtrips, rendiertochten en sneeuwscootersafari’s.

IJssculpturen
In de donkere dagen van de lange winters werd het oude dorp Jukkasjärvi slechts door een enkeling bezocht. Totdat in 1989 een arctic iglo werd gebouwd ter gelegenheid van een tentoonstelling van ijssculpturen. Honderden bezoekers bezochten de 60 m2 grote galerie. Een paar van hen bleven slapen. En daarmee was het idee voor een ijshotel geboren.
Inmiddels is het Icehotel de grootste iglo ter wereld. Het hotel bestaat uit 30.000 ton sneeuw en 10.000 ton ijs. Elke winter wordt het opnieuw gebouwd. Inmiddels is het bezig aan z’n elfde jaar. Van alle ijshotels is dit het grootste en geraffineerdste in detaillering. Het hotel heeft ruimte voor 100 gasten. De totale oppervlakte bedraagt zo’n 3500 m². De prijs per kamer per persoon per nacht bedraagt 250 gulden.
Het winterwonderland omvat een centrale hal, een receptie, een galerie met een tentoonstelling ijskunst, de wereldberoemde Absolut Ice Bar (genoemd naar het gelijknamige wodkamerk), een bioscoop, een ijssauna met bad, een huwelijkskapel, een bruidssuite en natuurlijk hotelkamers, 37 in getal. Elke kamer is anders. Net als het hotel elk jaar weer wat wijzigt. Soms een nieuwe toevoeging, dan weer een aanpassing van bestaande voorzieningen.

Min tien
De meeste gasten brengen niet meer dan één nacht door in de ijshotels omdat – en dat geldt vooral voor het Zweedse en het Groenlandse ijshotel – alle ruimten voor het publiek geopend zijn. Bovendien blijft het een koude bedoening. Een overnachting in een ijshotel is meer een eenmalige belevenis. De bedden zijn gemaakt van blokken aangeklopte sneeuw, overtrokken met muskus- of rendiervellen. Die zorgen voor een uitstekende isolatie. Verder krijgen de gasten een thermoslaapzak die voldoende warmte garandeert tot circa -40°C.
In de kamers of de iglo’s is het gemiddeld –10°C, buiten is het 30° kouder. Vandaar dat de kamers of iglo’s altijd behaaglijk voelen. Voor het naar bed gaan drinken de gasten zich in de bar warm met een hete grog of een paar wodka’s. Ook in de bar zijn de toog, de tafels en de glazen (zoals in Kangerlussuaq) van ijs of sneeuw. Kandelaars en kroonluchters geven een intieme sfeer. Te veel drinken is niet handig, want de kamers beschikken niet over een toilet.’
s Ochtends worden de gasten met een warm drankje gewekt. Een saunagang en een ontbijt brengen de levensgeesten weer op temperatuur. Huidenvellen fungeren als kleedjes op de vloer. De verlichting bestaat uit kaarslicht. Alle ijshotels beschikken ook over houten cabins of een houten hotel in de nabijheid waar de open haard hoog opgestookt kan worden. Voor als de kou echt ondragelijk wordt.
Elk najaar worden de ijshotels opgebouwd uit geklopte sneeuw en uitgezaagde blokken kristalhelder ijs. De ijshotels zijn meestal open van begin december tot begin april. Omdat ze zich in weinig verlichte gebieden bevinden, zijn het ideale plekken om het bijzondere natuurverschijnsel van het noorderlicht (aurora borealis) te aanschouwen: magische lichtflarden tegen een nachtzwarte hemel. Een verschijnsel dat ontstaat door elektrische ontladingen bij lage luchtdruk.

Finland
Finland kwam als tweede land met een ijshotel. Hotel Kakslauttanen in het Noord-Finse Saariselka bestaat uit 25 in de natuur verspreidde ‘log cabins’ met een verschillende graad van luxe. Sommige hebben een eigen open haard, andere ook een eigen sauna. In de winter biedt dit hotel uitgebreide arrangementen aan die variëren van husky- en rendiertochten tot ijsvissafari’s en langlauftochten langs de 40 kilometer lange verlichte loipe.
Sinds een aantal jaren wordt er elke winter een sneeuwdorp met twintig iglo’s gebouwd. Daaronder bevindt zich ook een honeymoon iglosuite. Verder is er een ijsgalerie waar ijssculpturen te zien zijn van een Laplandse kunstenaar. Ook hier een ijskapel voor doop- en huwelijksplechtigheden. En net als in Jukkasjärvi een ijsbar waar hartverwarmende drankjes worden geserveerd en feestjes worden georganiseerd.

Groenland
Ook Groenland beschikt inmiddels over een ijshotel: Igloo Village in Kangerlussuaq op Midden-Groenland. Kangerlussuaq is de gateway van Groenland, niet meer dan een vliegveld met een kleine nederzetting, maar wel de uitvalsbasis om de rest van het eiland te verkennen. Het ijshotel van Kangerlussuaq (ook bekend onder de Deense naam Søndre Strømfjord) is veel kleiner van opzet. Het ‘hotel’ bestaat uit twee grote en vijf kleine iglo’s die met elkaar verbonden zijn. De grote iglo’s doen dienst als gemeenschapsruimten. De kleine zijn ingericht als tweepersoons gastenverblijven. In een van de gemeenschapsruimten bevindt zich een bar.
Het ijshotel is een avontuurlijk verlengstuk van hotel Kangerlussuaq, dat is voorzien van modern comfort. Wie een nacht doorbrengt in het Groenlandse ijshotel krijgt een certificaat uitgereikt waarop onder meer de laagst gemeten temperatuur tijdens het verblijf wordt vermeld.

Riten van de natuur
Als de eerste lentezonnestralen zich weer aandienen, wordt het voor de ijshotels langzaam tijd hun deuren te sluiten. Elk voorjaar worden de ijshotels teruggegeven aan de natuur. Het natuurlijke proces is schitterend. In de winter raakt het water als het ware verlamd door de kou en blijft hard en bevroren tot de eerste zonnestralen in het voorjaar. Dan transformeert het ijs zich langzaam weer tot water. Zo volgen de ijshotels de riten van de natuur.

Reageer op dit artikel