artikel

Ik ben een teambuilder

Horeca

Naam: Bart Schuitenmaker
Leeftijd: 46 jaar
Functie: directeur Palace Hotel Noordwijk
Bijzonderheden: is na jaren omzwervingen in het land terug aan de kust. Vindt zijn ervaring als zelfstandig ondernemer mooi meegenomen in deze functie. Dat geldt trouwens ook voor het praktijkdiploma boekhouden.

Ik ben een teambuilder

‘Er is wat verwarring. Alwéér een nieuwe general manager in het Palace Hotel? Nou ja, ik ben 1 juni begonnen. Rocco Lentze is weg, hij was interim en ze zochten een nieuwe vaste directeur, iemand die met zijn vrouw de zaak wil runnen. Het hotel is nu goed anderhalf jaar open en heeft een roerige opstartfase achter de rug. Jurgen en Ilona Wondergem hebben de bouw begeleid, de opening gedaan.

Ik vind het niet zo vreemd dat een openingsdirectie na een tijdje vertrekt. Het zal ook wel onder druk van de omstandigheden zijn gebeurd. Het budget was wel erg ambitieus, en als je dan onvoorziene economische omstandigheden hebt, merk je dat je de resultaten hebt overschat.

Ik denk dat nu een hoop problemen onder controle zijn en dat we geld kunnen verdienen. Het Palace Hotel heeft een goed eerste kwartaal gedraaid en gaat naar de vijf miljoen omzet dit jaar. Een stijging van een kwart.Ik ben voor deze job gevraagd. Het klikte snel met De Raad Bouw bv, eigenaar van het hotel. Een voordeel voor mij op deze post is dat ik zelfstandig ondernemer ben geweest en ook in hotels als general manager werkte. Die combinatie. En ik heb het praktijkdiploma boekhouden. Dat is tegenwoordig ook handig in deze sector.

Ik ben wel een teambuilder, denk ik. Iemand die ervoor zorgt dat mensen hun schouders eronder zetten. Ik ben begonnen alle afdelingshoofden budgetverantwoordelijk te maken. Inzicht in de omzet, kosten en resultaten. Zo vergroot je de betrokkenheid van je medewerkers. En op de kleintjes letten. Alle extra service hebben we erin gehouden, zoals het vervoer met de Bentleys; dat zijn we aan onze stand verplicht. Maar het bloemstukje dat eerst 50 euro kostte, is nu een bloemstukje van 25 euro. Een lamp van 100 watt vervangen we door een lamp van 50 watt. Als je die dingen goed doet, hebben de gasten er geen hinder van.Het is voor mij thuiskomen hier aan de kust.

Vroeger had ik een hotel-café-restaurant in Zandvoort. Ik was op m’n 25e al zelfstandig ondernemer. Ik ben daarna het hele land doorgezworven. Ik heb in Zeeland een recreatiepark opgezet dat later is omgedoopt tot De Roompot. Mijn laatste functies waren general manager van Bilderberg De Bovenste Molen in Venlo en interim-manager van Best Western Grand Hotel Heerlen.

Mijn vrouw Judith is schoonheidsspecialiste. Ze gaat het hele welnessverhaal opnieuw opzetten. Ze is officieel nog niet in dienst van het hotel, maar misschien mag ze al wel op de foto?Ik ben statutair directeur van de bv, die ik huur van de vastgoedonderneming. Ik voel me nu dus weer redelijk zelfstandig ondernemer. We zijn van plan om voorlopig hier te blijven. Ik zie het positief. Als het een beetje meezit zijn we in 2005 uit de recessie. We zitten hier goed. Als je Noordwijk binnenkomt, rijd je zo tegen het Palace Hotel aan. Je kunt eigenlijk geen andere kant op.’

Reageer op dit artikel