artikel

‘Ik heb een normaal salaris

Horeca

‘Als hier de maffia regeert, moeten ze maar komen kijken of ik hier de Grote Baas ben die een Maserati heeft.’ Directeur A. Leerling van het Productschap Vis in Yerseke haalt zijn schouders op en spreekt van ‘fabels’ rondom de mossel die de afgelopen weken in de Belgische media de ronde deden. Leerling is geen capo (baas): ‘Ik heb een normaal salaris en rijd in een Renault.

‘Ik heb een normaal salaris

Zodra de eerste mossels zijn gekookt en onder het genot van een glas witte wijn uit de schelp worden gevist, zullen de negatieve verhalen rondom de mosselkweek en -handel wel verdwijnen, is de indruk van Leerling. ‘Ik ga over enkele weken zelf maar eens de stemming in België peilen. Maar ik heb inderdaad het idee dat zodra we de kwaliteit kunnen laten zien de discussie wel zal verdwijnen.’

Na drie weken langer wachten zijn eindelijk de eerste kilo’s mosselen in de vrachtwagens gereden om die vliegensvlug op de Belgische versmarkt af te zetten. Van de veertig miljoen kilo mosselen die dit jaar uit voornamelijk de Waddenzee en Oosterschelde worden gevist gaat de helft naar België. ‘We maken wel eens het grapje dat in België volksvoedsel nummer een de Nederlandse mossel is.’

Daarom begrijpt Leerling ook wel dat de Zuiderburen onaangenaam verrast waren toen het begin van het seizoen drie weken werd uitgesteld en de kiloprijs nogal was gestegen. Toch zijn er volgens het productschap normale redenen aan te voeren voor het uitstel en de prijsstijging van het Zeeuwse goud: de magere oogst van mosselzaad in 1999 en 2000 en de natuurlijke sterfte als gevolg van schuimalgen en zandpijpen. Ook het gevecht met de natuur- en milieuorganisaties over de verdeling van het mosselzaad speelt een rol.

Een portie mosselen zal dit jaar rond de €15,88-16,33 (ƒ35,- – ƒ36,-) liggen, schat mosselkweker J. Sinke in. Vorig jaar schommelde de prijs tussen de €13,61 en 14,75 (ƒ 30,- en 32,50). De prijsstijging heeft ook binnen de sector de tongen losgemaakt. Sinke zegt dat hij en veel van zijn collega’s bang zijn voor ‘harde klappen’ in de sector. ‘Je kunt natuurlijk niet alles blijven doorberekenen’, zegt hij.

Omdat er dit jaar aanzienlijk minder mosselen boven water komen, zal in feite alleen de versmarkt worden bediend. Voor fabrieken wordt de mossel van dit jaar te duur, weet Leerling. De suggestie dat er maffiose praktijken speelden aan de kade in Yerseke is gevoed door de overnames van kweekbedrijven door mosselhandelaren. Die zouden vervolgens samen de kiloprijs bepalen.

Leerling bevestigt de overnames, maar zegt dat die alleen maar voortkomen vanuit een gezonde bedrijfsvoering om risico’s te spreiden. ‘Als je nu alleen een handelsbedrijf hebt, zal je weinig verdienen op de mossel want de marges zijn heel krap. In de kokkelsector is vrijwel alles al in handen van de fabrieken, ook de vergunning. Zo bestaat er ook een nauwe samenwerking tussen de oesterkwekers en handelaren daar. In de mosselsector bestaat nog meer de traditie van kwekers en apart en handelaren apart, maar dat verandert inderdaad.’

Serveertip: Zeeuwse mosselen in zeekraalsaus

Reageer op dit artikel