artikel

Inflight lonny

Horeca

Hij heeft een kookprogramma op televisie, schrijft kookboeken en maakt aan de lopende band culinaire reizen door zijn geboorteland Indonesie. Lonny Gerungan – ooit begonnen als hulpje in de spoelkeuken – is behalve kok een heel commerciële jongen. Luchtvaartmaatschappij Garuda Indonesia huurt hem sinds kort in om de maaltijden aan boord naar een hoger plan te tillen.

Inflight lonny

Wat lekker is moet je vaak van ver halen. Niet in Jakarta, maar in Amsterdam vond de Airline of Indonesia een kok om haar inflight service culinair op te krikken. Lonny Gerungan bleek de juiste man. De in ons land bekende Indonesische, ietwat clowneske televisiekok Lonny ontwikkelde verschillende hoofdgerechten en salades die sinds november op alle vluchten van Garuda van Amsterdam naar het Verre Oosten worden geserveerd. De gerechten worden onder supervisie van Gerungan bereid volgens traditioneel Indonesisch recept. Dat alles gebeurt in samenwerking Alpha Catering op Schiphol.

Koken voor een luchtvaartmaatschappij, is dat voor een zichzelf respecterende kok niet een stapje? ‘Geen sprake van’, zegt Gerungan. ‘Ik zie het als een compliment als de nationale luchtvaartmaatschappij van Indonesië mij selecteert. Daar komt bij dat de opdracht inhoudelijk uitdagend genoeg was. Ik moest op zoek naar traditionele Indonesische recepten. Ik hoefde geen concessies te doen, dus geen rijsttafel aangepast aan de westerse smaak. Daar willen ze bij Garuda juist vanaf.’

Lonny Gerungan weet van wanten als het om de Indonesische keuken gaat. Voor zijn kookprogramma bij de Tros en zijn kookboeken maakt hij regelmatig soms maandenlange culinaire reizen door Indonesië. Bijzondere aandacht heeft zijn geboorte-eiland Bali, dat Gerungan zo’n 25 jaar geleden verliet. Hij wilde naar Amerika, maar strandde in Amsterdam waar hij een baantje vond in de spoelkeuken van een restaurant. Gerungan leerde koken en runde geruime tijd een eigen restaurant, dat hij een paar jaar geleden verkocht om de handen vrij te hebben voor televisie en de kookboeken. Naar Amerika is hij nog steeds nooit geweest, Indonesië kent hij des te beter. Op zoek naar traditionele recepten heeft hij intussen heel wat uithoeken van zijn geboorteland verkend.

De ideeën die hij opdoet, komen ook bij z’n werk voor Garuda van pas. Geheel naar tevredenheid van de bazen van de luchtvaartmaatschappij, zo bleek onlangs bij een presentatie van het nieuwe inflight-programma van Garuda in het Hilton hotel op Schiphol. Zelfs in een tijd dat de burgerluchtvaart internationaal zwaar onder druk staat, is Garuda bereid extra geld uit te geven om zich culinair te onderscheiden van de concurrentie. Helaas is de investering aan het bestek aan boord niet af te zien, maar daar kan de maatschappij zelf niks aan doen. Na de aanslagen van 11 september moeten ook passagiers van Garuda hun maaltijden wegwerken met uiterst buigzame messen en vorken.

Reageer op dit artikel