artikel

Insectenspektakel op Horecava

Horeca

Een krokant sprinkhanen-hapje of een lolly met een smakelijke kever op het menu? Het is op dinsdag 8 januari te proeven op het Insecten Spektakel tijdens Horecava 2008. Griezelen we in de westerse wereld nog licht van deze gerechten, in andere landen zijn insecten een belangrijke voedingsbron. Zo eet 80% van de wereldbevolking insecten waarbij er wel zo’n 1400 verschillende soorten op het menu staan.

Insectenspektakel op Horecava

Op het Insecten Spektakel kunnen koks kennismaken met de mogelijkheden en voordelen van deze voor ons ongewone voeding. Initiatiefnemers van deze kookdemonstratie en proeverij zijn het Koks- en Gastvrijheidsgilde, Wildhandel Ruig (importeur van eetbare insecten) en de Universiteit Wageningen.

Het Insecten Spektakel (opvolger van het Tonijn Spektakel in 2006 en het Wild Spektakel in 2007) start met een insectenoptocht door de RAI-hallen. Daarna

volgt op het Wedstrijdpodium een presentatie van prof.dr.ir. Arnold van Huis, entomoloog Wageningen Universiteit. Hij gaat in op de noodzaak, de mogelijkheden en de voordelen van insecten als voeding en het gebruik van insecten in restaurants. Daarna zijn er kookdemonstraties van koks die veel ervaringen hebben met deze bijzondere ingrediënten. Het resultaat zijn verrassende creaties met een heerlijke smaak zoals het publiek zelf kan proeven. Tijdstippen: 11.30 – 12.30 uur en 15.30 – 16.15 uur.

Entomoloog Van Huis voorspelt rooskleurige toekomst

In zijn presentatie voorziet Van Huis een snelle groei van het gebruik van insecten in de keuken. Insecten zijn rijk aan eiwitten, essentiële vetzuren, vitaminen en mineralen, waaronder ijzer, en vormen daarmee hoogwaardig voedsel. Nog belangrijker is dat insecten vooral worden gegeten omdat ze lekker zijn. Het is een misvatting dat men dit doet uit armoede omdat vlees te duur zou zijn. De meest populaire hapjes zijn keverlarven, sprinkhanen en rupsen.

Goed kweekbaar

In westerse culturen is er een psychologische drempel om insecten te gaan eten. Dit heeft waarschijnlijk te maken met het fenomeen “wat de boer niet kent, eet hij niet”. Tevens zijn insecten in gematigde gebieden erg klein en komen ze in minder grote aantallen voor. We kunnen veel insecten echter goed kweken en er zijn overtuigende argumenten om insecten serieus te overwegen als dierlijke eiwitbron voor de westerse consument. Dit niet alleen vanwege de voedingswaarde, maar ook door toenemende problemen bij de productie van conventioneel vlees. Verse en gedroogde insecten hebben een unieke smaak die lijkt op noten. Ze kunnen net als vlees op vele manieren verwerkt worden: als snacks, gemaksvoedsel, diepvriesproduct of delicatesse. Daarnaast kunnen eiwitten en proteïnen uit insecten ook gebruikt worden als toevoeging aan maaltijden.

Uitstekende vervanger van vlees

Bij een groeiende wereldbevolking en de grotere vraag naar vlees in landen als China en India wordt verwacht dat de vleesproductie tot 2050 zal verdubbelen. Echter nu al neemt veeteelt 70% van het mondiale landbouwareaal in. Er kan dus in de toekomst niet langer aan de groeiende vraag naar conventioneel vlees worden voldaan: in het ontboste gebied van de Amazone is drie kwart van de oppervlakte bestemd voor vleesproductie. Gangbaar geproduceerd vlees heeft ook een hoge milieubelasting door de uitstoot van broeikasgassen zoals CO2, N2O en methaan. Deze uitstoot is verantwoordelijk voor 18% van alle broeikasgassen in de wereld en daarmee omvangrijker dan de uitstoot van broeikasgassen door het verkeer.

Ook is de veeteelt voor een belangrijk deel verantwoordelijk voor de verzuring van het milieu door de emissie van ammoniak. Insecten zijn in staat om hun voedsel heel efficiënt om te zetten in vlees, omdat ze geen warmte produceren en ook omdat relatief veel van het insect door ons als voedsel gebruikt kan worden. De voedingswaarde van insecten is uitstekend. De voedselveiligheid kan worden gegarandeerd. Door de horeca zijn er heerlijke gerechten te maken van insecten. Er bestaan al diverse insectenkookboeken.

Eetbare insecten

In de wereldkeuken zijn volop gerechten te vinden met insecten als ingrediënt. Vers, gedroogd of gewoon uit een blikje. In Zambia belanden rupsen in een uien en tomatenstoofpot, in Thailand in de chilipasta. Keverlarven worden in de tropen in hun eigen vet gebakken met wat uien, peper en zout, in Thailand wordt er een gebakken snack van gemaakt. In Colombia kan je in de pauze van de film, in plaats van popcorn, geroosterde parasolmieren krijgen. En het favoriete hapje van de Japanse keizer is rijst met gekookte wespen. Dat het geen incidenten zijn, blijkt wel uit exportgegevens. Zo wordt in Zuid-Korea de zijderups ingeblikt en verscheept naar de Verenigde Staten, Thailand doet hetzelfde met waterwantsen. Vanuit Zuid-Afrika en Botswana worden jaarlijks honderden tonnen rupsen geëxporteerd. In Nederland beperkt het zich nog tot enkele restaurants en de beroemde rups in een fles Mescal.

Nieuwe smaaksensatie en hoge voedingswaarde

Insecten bezitten unieke voeding- en milieueigenschappen om in Nederland (en Europa) als voedsel te dienen. Er zijn verschillende soorten zoals krekels, sprinkhanen en meelwormen, die goed kunnen worden gekweekt. Bij insectenkwekers en de groothandel bestaat belangstelling om insecten als voedsel voor de mens op de markt te brengen. Hierbij wordt alles ondernomen om de proces- en kwaliteitsbewaking te garanderen. Kortom, insectenproducten bieden de consument uiteenlopende voordelen zoals een nieuwe smaaksensatie, een hoge voedingswaarde in combinatie met weinig vet, een hoge productveiligheid en de mogelijkheid om bij te dragen aan verminderde milieubelasting.

Reageer op dit artikel