artikel

Investeren in een ‘dik belegde’ pannenkoek

Horeca

Pannenkoekenboot Scheepsmanagement bv in Nijmegen belooft investeerders die geld willen steken in een nieuw te bouwen pannenkoekenboot een rendement van maar liefst 24 procent. De risico’s om deel te nemen in Scheeps Commanditaire Vennootschap Pannenkoekenboot III zijn volgens reder en initiatiefnemer Ed Tonissen te verwaarlozen. Belangstellenden moeten vóór 22 december reageren.

Investeren in een ‘dik belegde’ pannenkoek

Tonissen, exploitant van Pannenkoekenboot Scheepsmanagement bv, exploiteert op dit moment twee pannenkoekenboten. Een in Rotterdam en een in Rhenen. Groepen kunnen de boten afhuren en tijdens een vaartochtje onbeperkt pannenkoeken eten.
Een lucratief concept, want drie jaar na de start wil Tonissen (die ook Partyboot Brandaris in Nijmegen en drijvend restaurant Quirin’s in die plaats exploiteert) een derde pannenkoekenboot in de vaart brengen. Maar die moet eerst worden gebouwd én gefinancierd.
Hij zoekt 36 investeerders die allemaal minimaal twintigduizend gulden in de boot willen steken (eenderde van de investering) en stelt hen een rendement van respectievelijk vierentwintig en achttien procent in het vooruitzicht. Het risico dat de investeerders lopen is minimaal, zo laat Tonissen weten. Het bedraagt volgens het worst case scenario (faillissement van de cv) maximaal 133 gulden, 0,7 procent van de investering.

Ondernemers
Het investeringsaanbod is zo aantrekkelijk, zegt Tonissen, omdat de investeerders nog profiteren van het huidige oude belastingregime dat hen als ondernemers beschouwt. Dat levert allerlei fiscale voordelen op. De belangrijkste zijn: investeringsaftrek, afschrijving en stakingsvrijstelling. Investeerders kunnen bij een deelname van twintigduizend gulden dit jaar al 20.833 gulden als investeringsaftrek voor hun fiscale inkomen opvoeren, aldus Tonissen.
De initiatiefnemer zegt dat deelname vooral interessant is voor investeerders die voor de inkomstenbelasting in het zestig/52 procents- of het vijftig/42 procentstarief vallen. In het eerste geval is de rendementsprognose vierentwintig procent, in het tweede achttien procent. Volgens Tonissen doet het er voor het rendement niet zoveel toe of de exploitatie van het schip winstgevend is. Deelnemers in het investeringsplan gaan hun overeenkomst voor zes jaar aan.

Dagpassagiersschip
De jaarlijkse afschrijving op de boot bedraagt honderdvijftigduizend gulden. De vennoten mogen hun deel van de afschrijving aftrekken van hun belastbaar inkomen. In 2006 wil Tonissen de boot verkopen. De boekwinst wordt verdeeld onder de vennoten en maar voor een deel door de fiscus belast.Tonissen heeft inmiddels overeenkomsten gesloten met acht belangstellenden. Hij verwacht eind dit jaar zeker 36 investeerders bij elkaar te hebben.
De Pannenkoekenboot III wordt een dagpassagiersschip met een capaciteit van tweehonderdvijftig gasten. Een Nederlandse werf neemt de bouw voor z’n rekening. Het schip krijgt een plaats aan de Waalhaven in Nijmegen en komt naar verwachting eind 2001 in de vaart. De familie Tonissen zit al dertig jaar in de scheepvaart. Het investeringsidee heeft Ed Tonissen overgenomen uit de zeescheepvaart. Als hij in 2006 de cv staakt, zal zijn eigen bv de boot vermoedelijk kopen en verder exploiteren.

Reageer op dit artikel