artikel

Is draadloos internet rendabel?

Horeca

Wat zou ik kunnen doen met die draadloze internetdiensten die men tegenwoordig aanbiedt? Met het zogeheten Wireless Fidelity (Wi-Fi) kunt u meer service bieden aan gasten. Het is ook mogelijk om er geld mee te verdienen, terwijl de investeringen laag zijn.

Is draadloos internet rendabel?

Wireless Fidelity (Wi-Fi) is de wereldwijde standaard voor draadloze computernetwerken. Het combineert de snelheid van vast internet met het gemak van mobiel internet. Wi-Fi is ongeveer twintig keer sneller dan een internetverbinding via een modem. Het is een stuk goedkoper dan UMTS, het netwerk voor mobiele telefonie.

Computerleveranciers rusten laptops steeds vaker standaard uit met een Wi-Fi kaart. Daarmee zijn ze direct geschikt voor draadloos internet. Deze diensten zullen naar verwachting vooral door grote horecabedrijven meer en meer worden aangeboden. Veel gasten zijn er klaar voor. U bent aan zet.

Stappenplan
Behoeftebepaling. Uw doelgroep houdt van internet. Dat is bewezen. Maar heeft uw doelgroep ook behoefte aan deze nieuwe variant? Probeer dat na te gaan. Zakenlui zullen over het algemeen Wi-Fi eerder omarmen dan anderen. Wanneer u veel zakengasten met laptops ontvangt of wilt ontvangen, overweeg dan Wi-Fi aan te bieden. In bedrijfsrestaurants, hotels en conferentiecentra zal Wi-Fi eerder uitkunnen dan op andere plaatsen. Mocht u zeker willen zijn van uw zaak, praat dan met gasten die met een laptop uw zaak betreden, voordat u beslist of u een Wi-Fi-dienst gaat aanbieden.

Doelstelling.
Ziet u Wi-Fi als service? Of wilt u er een moneymaker van maken? In het eerste geval kunt u Wi-Fi gratis aanbieden. U bent immers slechts de verbindingskosten kwijt van het centrale internetpunt naar uw internetprovider. Wanneer Wi-Fi als een betaalde dienst aanbiedt, dan zijn alle denkbare varianten mogelijk. Van een vast uurtarief tot constructies met oplopende prijzen. Gasten kopen een internettegoed van een uur, een dag of een maand met een creditcard, pinpas, prepaid kaarten (kraskaarten) of contant.

Investeren en installeren.
Een computer met zakelijke internetverbinding is noodzakelijk. Voor een constante internetverbinding bent u zo’n €100,- per maand kwijt. Reken daarbij nog eens op €50,- maandelijkse servicekosten voor uw Wi-Fi-leverancier. Deze verzorgt het betalingsverkeer tussen u en de gebruiker. Een zender, ter grootte van een brandmelder, met een bereik van ongeveer 125 meter hemelsbreed kost zo’n €500,-. Met deze zender kunnen meerdere gebruikers gelijktijdig internetten. Wanneer een gast voor het eerst gebruikmaakt van uw Wi-Fi-dienst, dan bepaalt de leverancier – u dus – de startpagina. Dat is een prima mogelijkheid om uw website of menukaart te laten verschijnen op de computer van de gast.

Promotie.
Maak zo duidelijk mogelijk kenbaar dat u een draadloze internetdienst aanbiedt. Plaats een bord aan de buitenkant van uw zaak en meldt de nieuwe dienst aan via website, advertenties, brochures en menukaarten. Leveranciers verschaffen veelal gratis promotiemateriaal.

Leveranciers

Op onderstaande websites treft u leveranciers aan van draadloze internetsystemen.:, www.aervik.nl, www.wifipoint.nl, www.huphop.nl en www.picopoint.com.

Reageer op dit artikel