artikel

Italiaanse ciabatta met gorgonzola en rode ui

Horeca

Ciabatta werd door de Noord-Italiaanse bakkers in Lombardije oorspronkelijk van restdeeg gemaakt. Dat deeg werd vermengd met water om het weer zacht te krijgen, vervolgens op bebloemde werktafels in repen gesneden en gebakken op de vloer van de overn. Het resultaat: heerlijk luchtig brood met een knapperige korst. Aan de vorm (lang, met stompe uiteinden) heeft het brood ook haar naam te danken: ciabatta betekent slofje in het Italiaans.

Italiaanse ciabatta met gorgonzola en rode ui

Ingrediënten voor 1 broodje1 ciabatta broodje
1 kleine rode ui, in dunne partjes
½ eetlepel olijfolie extra vierge
1 theelepel balsamicoazijn
zout, versgemalen peper
30 g rucola
75 g gorgonzola

Verwarm een grillpan voor tot gloeiend heet. Rooster de partjes ui in de grillpan in ca. 3-5 minuten bruin en gaar, keer ze regelmatig. Snijd de ciabatta overlangs open en besprenkel de snijvlakken met olijfolie. Leg de onderkant op een bord en verdeel de rucola erover. Snijd de gorgonzola in plakjes en leg ze op de rucola. Schep de rode ui om met de balsamicoazijn en zout en peper naar smaak en verdeel de partjes over de gorgonzola. Leg de bovenkant van de ciabatta erop.

Bereidingstijd: 10 minuten

Morgen het recept voor een Thaise kipsalade met sesam-croutons.

Wil je nu nog meer broodrecepturen bekijken?Ga dan naar www.brood.net
De site van het Voorlichtingsbureau Brood.

Reageer op dit artikel