artikel

Jacht op pijlinktvis in Noordzee

Horeca

De Hollandse pijlinktvis is in opmars op de Scheveningse visafslag. Voor het eerst vist een Nederlandse schipper specifiek op deze soort in de Noordzee. De afgelopen weken ving visser Anton Dekker circa 2500 kilo inktvis, liet hij vrijdag weten.

Jacht op pijlinktvis in Noordzee

Dat er inktvissen zwemmen voor de Nederlandse kust, is geen nieuws. De laatste jaren zag Dekker de exoot in steeds grotere getale in zijn netten opduiken, als hij met zijn Dordrechtse zeevisbedrijf uitvoer voor tong en schol. De inktvis was vooral interessant, omdat het weekdier veel geld opbracht.

Dekker reisde de wereld over om een methode te vinden om gericht inktvis te vangen. Via Argentinië, waar in vele havens specifiek op inktvis wordt gevist, kwam hij in Japan terecht. ‘Die vissers hadden het steeds over de rijzende zon. Ik dacht, ze hebben het over Japan, maar nee, hun techniek is als een rijzende zon’

De methode van de rijzende zon werkt als volgt: de vissersboot vaart uit. Bij het vallen van de nacht laat de schipper met behulp van zo’n tien felle lampen een enorme lichtbundel om het schip vallen. Plankton en vele kleine visjes denken dat de zon opkomt en zwemmen massaal naar boven. De inktvis, volgens Dekker een echte rover, grijpt zijn kans en zwemt achter de beestjes aan.

Het achtarmige weekdier wordt niet met netten gevangen, maar volgens de zogenoemde squidjig methode. Zestien vislijnen met fluorescerend kunstaas duiken volautomatisch over meerdere spoelen de zee in. De lijn met haken wordt vervolgens op en neer gehaald, zodat hij dansend en schokkend de inktvissen lokt. Een duurzame methode, omdat alleen de inktvis toehapt en er nauwelijks sprake is van bijvangst.

Bovendien wordt het beest niet verdrukt in een net, maar wordt hij ongeschonden aangeleverd bij de visafslag. Tenminste, als de inktvis überhaupt wíl toehappen. ‘Vissen op inktvis is als jagen op zee’, zegt Dekker. ‘Soms vangen we uren niets. Soms hapt er zelfs een hele nacht geen enkele inktvis. Je moet geluk hebben, verder varen tot je op een plaats komt waar de beesten zitten en waar ze achter de plankton aan willen zwemmen.’ De dagvangst variëert dan ook van nul tot honderd kilo.

Weten de Nederlanders eigenlijk wel wat ze aanmoeten met inktvis? ‘Heel simpel’, vertelt een van de medewerkers van Dekker. ‘Je snijdt zo’n beest in reepjes en wokt ze een paar minuten. Heerlijk.’

Reageer op dit artikel