artikel

Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland: ‘Omzetverlies van 50 miljoen

Horeca

Directeur Jeu Claes van Koninklijk Horeca Nederland (KHN) verwacht dat de dramatische gebeurtenissen in de Verenigde Staten de vier- en vijfsterrenhotel hotels in ons land het laatste kwartaal van 2001 zo’n 50 miljoen gulden omzet gaan kosten.

Jeu Claes, directeur Koninklijk Horeca Nederland: ‘Omzetverlies van 50 miljoen

De verwachting is dat Amerikanen minder vlot het vliegtuig zullen nemen en dat sommigen het land voorlopig niet willen verlaten. De verwachte omzetderving komt neer op zo’n drie tot vijf procent. ‘Onder voorbehoud en in afwachting van verdere ontwikkelingen’, aldus Claes.

De Golfcrisis begin jaren negentig zorgde voor een directe omzetderving van vijf procent in de categorie vier- en vijfsterrenhotels. De KHN-directeur denkt dat de klap nu minder zwaar zal aankomen dan begin jaren negentig omdat de hotellerie tegenwoordig minder zwaar leunt op bezoek van Amerikanen. De hotels in ons land (met name die in Amsterdam) zijn wat hun omzet betreft nu slechts voor tien procent afhankelijk van de Verenigde Staten. De geringere afhankelijkheid van de Amerikaanse markt is overigens een gevolg van de marktwerking, zegt Claes.

KHN reageerde dinsdagmiddag onmiddellijk op de gebeurtenissen door een coördinatieteam op te tuigen om de consequenties voor de Nederlandse horeca te inventariseren.

Reageer op dit artikel