artikel

Jeugdherbergen gaan op chic

Horeca

Het gaat goed met de jeugdherbergen in Nederland. Vorig jaar noteerden ze driekwart miljoen overnachtingen. De jeugdherberg begint een serieuze concurrent te worden voor het hotel: tweepersoonskamers in plaats van slaapzalen, en beddengoed is voortaan bij de prijs inbegrepen.

Jeugdherbergen gaan op chic

De jeugdherbergen zijn populairder dan ooit. Uit cijfers van de Nederlandse Jeugdherberg Centrale (NJHC), waarbij 34 Nederlandse herbergen zijn aangesloten, blijkt dat het aantal overnachtingen met 3,9 procent is gestegen naar in totaal meer dan 750.000. De omzet groeide met ruim 11 procent tot 43,4 miljoen gulden.

Stapelbedden
De stijgende lijn is het resultaat van de nieuwe koers die de organisatie een paar jaar geleden inzette. De NJHC profileert zichzelf nu nadrukkelijk als een moderne, marktgerichte organisatie. De kwaliteit van de dienstverlening (‘value for money’), verbeterd comfort voor de gasten en professionaliteit van de medewerkers staat voorop. ‘Veel mensen denken dat de jeugdherberg vooral bedoeld is voor jongeren die in stapelbedden op grote slaapzalen slapen. Maar dat beeld klopt al lang niet meer’, zegt Karin Borst van de NJHC. ‘Ook oudere mensen en gezinnen zijn in toenemende mate in onze vestigingen te gast. Slapen op grote zalen kan nog wel, maar het aantal twee- en vierpersoons kamers groeit snel. Sanitair en andere faciliteiten zijn van goede kwaliteit en worden netjes onderhouden. En beddengoed is sinds kort bij de prijs van een overnachting inbegrepen. Het is hygiënischer en makkelijker voor de gasten.’

Reserveringssysteem
Ook in een ander opzicht beginnen de jeugdherbergen in Nederland steeds meer trekjes van een gewoon hotel te vertonen. De overkoepelende NJHC is momenteel bezig met de introductie van een geautomatiseerd reserveringssysteem waarop alle 34 vestigingen worden aangesloten. Over niet al te lange tijd kan via internet een kamer worden geboekt, aldus woordvoerster Borst. De prijs voor een overnachting maakt van de herbergen een sterke concurrent voor de hotels in het één- en tweesterrensegment. Met name in de grote steden, waar aan goedkope overnachtingsmogelijkheden juist grote behoefte bestaat. Een bed in een jeugdherberg kost tussen de 32 en 49 gulden. In een één- of tweesterrenhotel in Amsterdam moet je in het hoogseizoen al snel het drievoudige neertellen.

City Hostel
De Nederlandse Jeugdherberg Centrale investeert momenteel fors in uitbreiding van het aantal herbergen en het opknappen en renoveren van de huidige accommodaties. Sinds vorige week is de NJHC eigenaar van jeugdherberg en budgethotel De Hollandsche Biesbosch. De herberg met 120 bedden ligt aan de rand van het gelijknamige natuurgebied. Het totaal aantal herbergen onder beheer van de NJHC komt daarmee op 28. Zes andere herbergen in de keten zijn franchisenemers. De best bezochte herberg is City Hostel Vondelpark in Amsterdam. Dat noteerde vorig jaar 162.000 overnachtingen. Buitenlandse gasten weten de jeugdherbergen goed te vinden: 60 procent van alle overnachtingen wordt geboekt door buitenlanders.De komende jaren moeten de herbergen nog moderner worden. De NJHC-herberg nieuwe stijl is ‘actief en eigentijds, informeel en sympathiek en toegankelijk voor alle leeftijdsgroepen’, aldus de organisatie. Een goed voorbeeld van zo’n herberg nieuwe stijl is de aan de rand van het Noord-Hollandse duinreservaat gelegen herberg Koningsbosch in Bakkum. De uit 1931 stammende herberg behoort tot de oudste van Nederland. Recentelijk is het interieur grondig aangepakt en gemoderniseerd.

Partner in business
Door de nieuwe koers blijken de herbergen in toenemende mate een serieuze partner in business voor andere partijen. Attractiepark de Efteling kondigde maandag aan dat het gasten gaat onderbrengen in hotels in de omgeving. Daarvoor is een samenwerking aangegaan met 36 hotels in de regio. Daaronder bevinden zich viersterrenhotels, maar ook NJHC-herberg Het Putven in Chaam.

Reageer op dit artikel